Turism
RomaniaArgesPitestiManastire → Mănăstirea Curtea de Argeș

Mănăstirea Curtea de Argeș - Pitesti

Mănăstirea Curtea de Argeș din localitatea cu același nume întrece în frumusețe toate construcțiile bisericești de până la vremea respectivă.

Mănăstirea Curtea de Argeș a fost ridicată de către Neagoe Basarab pe locul unei vechi mitropolii, asttfel încât mănăstirea apare ca un ansamblu armonios și unitar îmbinând un joc de linii bine evidențiate cu înflorituri ce-i dau eleganța și suplețe.

Meșterul Manole cunoscut din frumoasa legendă împreună cu zece calfe și zidari au ridicat la indicațiile domnitorului arhitectura celei mai frumoase mănăstiră de până atunci. Aceștia au îmbinat elemente bizantine de arhitectura cu influențe persane, georgiene și arabe într-o superbă unitate.

La construcția mănăstirii Curtea de Argeș a fost respectată tradiția ortodoxă ce prevede ca biserica să aibă altar, naos și pronaos.

Pentru ridicarea mănăstirii domnitorul și soția acestuia au folosit pe lângă cărămidărie și alte materiale de zidărie aur și argint care au sporit prestigiul acestui locaș la sfințirea căruia au participat oaspeți din toată zona răsăriteană.


Sigur că peste ani mănăstirea a fost restaurată cu atât mai mult cu cât pe aici au trecut turcii și rușii aflați în războaie, prădând și distrugând mult din frumusețea și bogăția locașului.

Pe peretele sudic al mănăstirii Curtea de Argeș se află mormântul Anei, soția meșterului Manole cunoscută din frumoasa și totodată trista legendă. Din acestă parte a mănăstirii putându-se vedea de asemenea fântâna meșterului Manole care se află pe locul unde acesta a căzut împreună cu meșterii săi.

Frumusețea acestei monument istoric de la Curtea de Argeș uimește atât în interior prin picturi și bogății cât și la exterior prin cornise, rozete, alveole, porumbei auriți și multe alte deosebite elemente decorative ce pot fi admirate cel mai bine la fața locului de către vizitatorii care pot fi cazați și la Casa de Oaspeți a mănăstirii.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: