Turism
RomaniaBihorFinisCetate → Cetatea lui Menumorut

Cetatea lui Menumorut - Finis

Aşezată în partea de sud vest a judeţului Bihor, comuna Finiş, Cetatea lui Menumorut poartă vechi urme istorice. Scopul de apărare a porţii de intrare spre Transilvania a făcut ca cetatea să reziste semeaţă atacurilor barbare, ca astăzi ruinele să stea mărturie a trecutului cetăţii lui Memumorut.

Menumorut a fost un voievod în partea de vest a Transilvaniei în perioada Evului Mediu. Aici, la hotarul satului Finiş , ridicată pe vârful unui pisc doar câteva ruine de piatră şi ziduri vechi mai amintesc istoria de odinioară.

Desi aici există Cetatea lui Menumorut din vremuri foarte îndepărtate, această localitate a fost menţionată în documente abia în anul 1291.

Ducele Menumorut a ridicat această cetate din lemn, dar prin anul 1241 regele Bela al IV-lea a reconstruit-o din piatră imediat după ce tătarii au năvălit în această parte.

Scopul Cetăţii lui Menumorut era acela de a apăra calea de acces înspre sud-vestul Transilvaniei şi Oradea, de a apăra centrele argintifere din partea Beiuşului.

Cetatea lui Menumorut de la Finiş a ajuns în stăpânirea lui Mihai Viteazul în anul 1599, mai târziu fiind ocupată de turci şi prin anul 1692 cetatea a fost ocupată de armata austrică.

Cetatea lui Menumorut de la Finiş are trei turnuri dintre care unul se poate vedea şi din sat, iar zidurile sunt ridicate din bolovani masivi şi colturoşi având metereze, fiind înconjurate de şanturi de apărare, ruinele falnicei cetăţi aşteptând în tăcere să fie vizitată.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: