Biserici

Biserica din Hlapesti

Biserica

Pe teritoriul comunei Dragomiresti, o veche biserica de lemn - de la inceputul secolului al XVIII-lea - a existat in satul Hlapesti, in incinta noului asezamant din piatra si caramida ridicat in anii \'60.

Biserica din Tupilati

Biserica

Intr-un fost parc din marginea apuseana a satului Tupilati (com. Tupilati) se inalta construcþia de zid a Bisericii \"Sf. Voievozi\", ctitorita de Stefan C. Catargi la 1811.

Biserica din Vanatori

Biserica

Din Humulestii lui Creanga, in dreapta drumului care duce la Manastirea Neamt (DN 15 B), aflam Biserica de lemn \"Sf. Ioan\" din Vanatori, al carei Pomelnic ctitoricesc ne ajuta s-o datam la inceputul secolului al XIX-lea.

Biserica din Sagna

Biserica

Biserica de lemn Sagna (comuna Sagna) e construita din barne pe temelie de piatra, in stil specific moldovenesc. Planul in forma de cruce si intreaga constructie in general, nu aduc nimic nou in comparatie cu celelalte monumente asemanatoare. Traditia ii plaseaza inceputurile in secolul al XVI-lea, dar caracteristicile constructive ale edificiului actual nu permit o datare anterioara secolului al XVIII-lea.

Biserica Precista Mare

Biserica

Face parte din categoria marilor ctitorii voievodale, fiind rodul evlaviei si stradaniilor Doamnei Ruxandra, vaduva lui Alexandru Lapusneanu, care a ridicat acest lacas de inchinaciune in anul 1569, pe locul altuia mai vechi. Lucrarile de constructie s-au desfasurat in prima parte a scurtei domnii a lui Bogdan Lapusneanu (1568-1572) si nimeni n-a banuit vreodata ce odisee avea de strabatut aceasta biserica in framantata infruntare a veacurilor.

Biserica din Barcu

Biserica

Durata din barne de stejar pe temelie de piatra, probabil la inceputul secolului al XVIII-lea, biserica din satul Barcu a fost refacuta in 1819, cand i s-au adus si unele modificari la care apoi s-a renuntat. Facea parte din categoria bisericilor cu plan cruciform, avand sanurile laterale de forma unui trapez si absida altarului pentagonala. Acoperisul simplu, fara clopotnita, era rotunjit la extremitatile est si vest, iar cupola naosului se sprijinea pe consolele iesite din peretii laterali.

Biserica Roznov

Biserica

Edificiul retine atentia atat prin proportiile sale monumentale, cat si prin arhitectura sa neobisnuita ce nu are nimic comun cu lacasurile de cult specific moldovenesti, fiind parca decupat dintr-un peisaj al nesfarsitelor intinderi rusesti.

Biserica rupestre de la Basarabi

Biserica

Ansamblul rupestru de la Basarabi, descoperit in anul 1957, este unic in Romania. El se compune din sase bisericute si capele, cateva chilii si galerii funerare, sapate intr-un masiv de creta. Toate sunt impodobite cu diferite reprezentari geometrice, figuri antropologice si zoomorfe, dublate de inscriptii in caractere runice, chirilice, glagolitice sau grecesti.

Biserica Invierea

Biserica

Este ctitoria din 1551 a doamnei Elena, sotia lui Petru Rares.

Biserica Teodoreni

Biserica

Ctitorie din 1597 a postelnicului Teodor Movila, din familia domnitoare. A fost refacuta de boierii din familia Costin, in secolul al XVII - lea.