Turism
RomaniaBistrita NasaudPestera → Peștera Jgheabul lui Zalion

Peștera Jgheabul lui Zalion - Bistrita Nasaud

Peștera Jgheabul lui Zalion este considerataă a fi cea mai dificilă peștera din România și totodata cea mai denivelată, aacest fapt aducând un plus de spectaculos.

Peștera Jgheabul lui Zalion a fost descoperită în anul 1958. Aceasta se află în partea de sud a vârfului Valea Seacă la o altitudine de 1002 metri, aproape de izvorul pârâului Orbului și este o ”galerie“ a unei alte peșteri, fiind localizată într-o zonă carstică care necesită protecția sistemului de ape subterane.

Deoarece este presarată cu 20 de cascade, mici afluenți si este foarte îngustă, peștera Jgheabul lui Zalion este considerată cea mai denivelată și dificilă peștera din țara noastră.

Intrarea în peșteră se află în coborâre, la o altitudine de 800 metri și se face din Valea Telcișorului, iar în subteran se poate ajunge cu ajutorul a trei scări printr-o galerie descendentă ce are o adâncime de 44 metri.

Peștera Jgheabul lui Zalion are o adâncime de 303 metri și se întinde pe o lungime de 4513 de metri. Această peșteră s-a dezvoltat de-a lungul unei diaclize strâmte situată în partea de sud-vest a munților Rodnei și este presărată cu încrustații de calcit în partea terminală și concrețiuni de gips fibros.


Această peșteră este un exemplu de gol tectonic preexistent ce a dirijat un curs de apă epigeu. Peștera are o temperatură de până la 8 grade Celsius și poate fi vizitată de cei bine antrenați și cu echipament special.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: