Obiective turistice din Brasov, Brasov

Biserica Neagra

Biserica

Construita in jurul anului 1380 si cunoscuta initial sub numele de Biserica Sfanta Maria cladirea a fost partial distrusa dupa marele incendiu din 1689 cand a primit numele de Biserica Neagra. Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania datand din secolele XIV-XV.

Muzeul Primei Scoli Romanesti

Muzeu

Muzeul primei scoli romanesti este adapostit in cladirea vechi scoli romanesti. Aici s-a predat pentru prima data in limba romana in anul 1559 - a fost prima scoala romaneasca din tara.

Adresa: P-ta Sfatului 25

Muzeul de Istorie

Muzeu

Casa Sfatului (in piata centrala a vechii cetati) este monument istoric si de arhitectura atestat documentar inca din secolul al XV-lea, avand cca. 3000 piese expuse in 17 sali, pe cele trei nivele ale cladirii .

Muzeul Casa Muresenilor

Muzeu

Casa Muresenilor s-a infiintat in anul 1968, ca urmare a donatiei facute de urmasii familiei Muresianu. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite in viata culturala si politica a vremii lor.

Adresa: P-ta Sfatului 25

Turnul Negru

Turn

Aceasta constructie a aparut odata cu ridicarea zidurilor de aparare a orasului in secolul 14. Zidaria turnului are o inaltime de peste 10 metri. Accesul se facea pe o poarta situata la 2 metri inaltime fata de baza. Legatura intre fortificatiile orasului si turn se realiza printr-un pod mobil. Acoperit initial cu un acoperis in forma de piramida, Turnul Negru a fost lovit de un traznet in 23 iulie 1559. De aici vine si numele sau.

Turnul Alb

Turn

Turnul Alb tine de fortificatiile exterioare ale Brasovului medieval fiind situat pe un bot de stanca al dealului Warthe. Turnul Alb are un plan de semicerc inchis, avand partea rotunda indreptata spre deal, inalta de 18 m, iar partea sudica spre oras, inalta de 20 m. In interiorul Turnului Alb existau cinci nivele de galerii de lemn pentru aparatori si paznici.

Biserica Sfanta Treime

Biserica

A fost construita in secolul al XVIII-lea prin contributia ortodocsilor greci si romani. Din cauza sistemului religiilor recepte, ortodocsii nu beneficiau de dreptul de a construi edificii de cult in cetatea Brasovului, de aceea aceasta biserica a fost construita intr-o curte de pe strada Targul Cailor.

Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica

In secolul al XIX-lea romanii ortodocsi din Cetate nu aveau o biserica si o parohie proprie. Protopul Bartholomeu Baiulescu a obtinut dreptul de a ridica intr-o curte din zona Targului graului (Piata Sfatului) o biserica parohiala.

Biserica Catolica

Biserica

(Muresanilor)
Biserica Romano-Catolica poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail, Gabriel si Rafael. Edificiul de cult de astazi este ridicat in stil baroc de catre arhitectul Iosif Carol Lamasch intre anii 1776-1782

Biserica Sfantul Ioan

Biserica

Biserica Sfantul Ioan este o cladire in stil gotic care a suferit transformari in perioada umanista si baroca (sec. XVI-XVIII). In forma actuala biserica dateaza din anul 1711, ceea ce explica utilizarea preponderenta a stilului baroc. Biserica apartine calugarilor ordinului franciscan care au fost persecutati si alungati din oras in 1925 de catre sasii trecuti la luteranism.