Turism
RomaniaBucurestiBucurestiManastire → Mănăstirea Radu Vodă

Mănăstirea Radu Vodă - Bucuresti

Mănăstirea Radu–Vodă este o superbă construcție în mijlocul Bucureștiului care a fost ridicată între anii 1568-1577 de Alexandru al II-lea Mircea și soția sa Ecaterina ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru victoriile avute.

În anul 1595 mănăstirea Sf. Troiță cum se numea la început a fost ocupată de turcii conduși de renumitul Sinan-Pașa, dar în același an în octombrie, mănăstirea a fost recucerită de Mihai Viteazul.

Înainte de a o părăsi turcii au distrus fortificațiile făcute iar mănăstirea a fost dărâmată, călugării de aici fiind nevoiți să abandoneze mănăstirea care a rămas părăsită până în anul 1614 când domnitorul Radu-Mihnea a început reconstrucția bisericii păstrând planurile și elevația edificiului de origine, mănăstirea fiind redenumită dupa acesta.

Planul bisericii și formele arhitectonice sunt inspirate de la Curtea de Argeș însă materialul de construcție folosit aici a fost cărămida. Osemintele Domnitorului Radu-Mihnea se odihnesc în acest sfânt locaș care îi poartă numele.

În vremea domniilor fanariote această mănăstire a fost cea mai bogată din București având moșii, case și prăvălii dar care erau prost administrate, construcția mănăstirii având de suferit din cauza nepăsării celor ce o administrau, înfățișarea de azi a mănăstirii datorându-se arhitectului Ștefan Balș.

Mănăstirea Radu Vodă are din anul 2002 ca protector pe Sfântul Nectarie Taumaurgul ale cărui moaște sunt păstrate cu sfințenie în sfântul locaș.


Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: