Turism
RomaniaClujTurdaChei → Cheile Turzii

Cheile Turzii - Turda

Cheile Turzii declarate Rezervaţie Naturală Protejată sunt deosebit de cunoscute şi totodată căutate de turişti fiind încadrate în topul celor mai impresionante sectoare de chei din România.Cheile Turzii oferă o privelişte sălbatică şi neasemuită: stâncile înalte şi ascuţite, crestele ascuţite, vâlcelele pietroase, arcadele, grohotişuri erodate de către apa curgătoare iar apoi fauna şi flora foarte diverse oferă privelişti de o de frumuseţe rară. Tot aici se găsesc specii deosebite de plante: odoleanul, stânjenelul violaceu, vulturica, usturoiul sălbatic.


Acest minunatul peisaj carstic al Cheilor Turzii se întinde pe o suprafaţă de 3 km fiind străbătute de râul Hasdate care este afluent al Arieşului.

De asemenea reliful acestor chei include foarte multe peşteri şi resturi ale unor peşteri deja prăbuşite, cea mai cunoscută fiind Peştera Cetăţuia Mare. Pe partea stângă a cheilor în sensul de curgere al văii Hasdate se găseşte o cruce de metal care iniţial a fost de lemn.

În Cheile Turzii şi-au găsit adăpost localnicii din zonă pe vremea popoarelor migratoare, dar urme umane s-au găsit încă din Paleoliticul Mijlociu, apoi romanii au fost cei care au ocupat această zonă.


În prezent există o cabana veche din anul 1935 care are aspect medieval şi îşi aşteaptă oaspeţii.


Pentru alpinişti Cheile Turzii oferă o adevărată provocare oferind trasee pentru toate gradele de dificultate, astfel chiar şi amatorii de parapante se pot regăsi aici.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: