Turism
RomaniaCovasnaBalvanyosCetate → Cetatea Păgânilor

Cetatea Păgânilor - Balvanyos

Cetatea Păgânilor a fost ultimul bastion al păgânilor din secolul al XIII-lea și a fost inspirație pentru scriitorul maghiar Iokai Mor în romanul cetatea Balvanyos.


Numele de cetatea Păgânilor vine de la perioada în care locuitorii din aceste zone au fost forțați să se crestineze până atunci, aceștia, fiind închinători la idoli.

Cetatea Păgânilor este o fortificație de tip Latene care a fost locuită în secolul I, iar mai târziu în perioada Evului Mediu timpuriu cetatea a fost ridicată pe un vârf de munte din pietre bolovănoase.

De-a lungul vremii a fost de multe ori atacată de tătari însă niciodată aceștia nu au reușit să o cucerească, fiind reconstruită în secolele XII-XIII și abia mult mai târziu a fost distrusă de austrieci rămânând doar ruinele.

Legenda povestește că în această cetate a fost păstrată pentru mai mult timp coroana Ungariei, iar stăpânul cetății Apor a purtat război cu Ștefan cel Sfânt deoarece acesta vroia să încreștineze localnicii.


În cetatea Păgânilor s-a locuit până în anul 1603 când ultimul membru al familiei Apor a murit iar soția acestuia a părăsit cetatea mutându-se într-un sat vecin. Legenda spune ca noaptea în ruinele cetății se aud diferite zgomote, râsete, zângănit de lanțuri sau focuri de armă, însă până azi misterul rămâne neelucidat.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: