Obiective turistice din Dambovita

Muzeul de Istorie

Muzeu

Actualul muzeu de istorie a fost deschis vizitatorului in luna septembrie 1986 in cladirea fostului \"Palat de Justitie\", local care a inceput sa fie construit cu bani obtinuti, asa cum spun documnetele vremii, la 23 februarie 1901, iar in anul urmator constructia in stil neoclasic, era gata. Echilibrul constructiei si sobrietatea volumelor au cerut ca, dupa 1918, sa i se adauge un etaj.

Statiunea Balneo Pucioasa

Balneo

Indicatii terapeutice:
Afectiuni ale aparatului locomotor de natura reumatismala generativa inflamatorie si abarticulare; afectiuni ale sistemului nervos periferic; stari post traumatice; afectiuni ale aparatului respirator; afectiuni asociate.

Manastirea Viforita

Manastire

Manastirea a fost ctitorita intre anii 1530-1532 de Vlad al V-lea (Inecatul), coborator din neamul domnitorului Vlad Calugarul.
Asezamantul a fost restaurat de Radu Mihnea, in urma stricaciunilor pricinuite de invazia ostilor conduse de Gabriel bathory, iar in 1635 refacuta in intregime de Matei Basarab

Manastirea Dealu

Manastire

Manastirea dealu a fost intemeiata probabil inca din vremea lui Mircea cel Batran, insa apare in documente la 17 noiembrie 1431, in timpul domniei lui Alexandru Aldea. Biserica este ctitoria voievodului Radu cel Mare, din perioada 1499-1501
In interiorul bisericii se afla una dintre cele mai mari necropole domensti, incepand cu anul 1508, cand a fost inhumat ctitorul, Radu cecl Mare, si pana in 1608, anul inhumarii lui Mihai Movila; in total sunt sase morminte voievodale. In 1603 a fost adusa aici si racla cu capul lui Mihai Viteazul. Intre anii 1912-1913, sculptorul Fr.Storck realizeaza sarcofagele din marmura ale lui Radu cel Mare si Mihai Viteazul

Manastirea Bunea

Manastire

Ctitorul acestui schit este Bunea Gradisteanu, care fugind de frica turcilor veniti sa-l ajute pe Constantin Basarab, varul lui Matei Basarab, sa ia domnia, s-a retras in aceste locuri.
Fagaduind ca de va scapa cu viata va zidi aici o manastire, construieste biserica in 1654. Biserica va suferi modificari arhitectonice de-a lungul anilor.

Rezervatia naturala de zimbri

Rezervatie

Rezervatie naturala de zimbri (39 exemplare) in Padurea Neagra.

Pestera Ialomita

Pestera

Pestera Ialomita este situata in Valea Superioara a raului omonim, vale care reprezinta o treime din partea vestica a Bucegilor. Se afla la 1660 m altitudine in Muntele Batrana. Gura pesterii, in forma de semielipsa, se deschide pe o terasa orizontala, situata la 18 m deasupra fundului vaii.

Palatul Brancovenesc

Palat

In anul 1706, Constantin Brancoveanu a initiat construirea unui palat pentru fiul sau, Mateias. Din vechiul palat brancovenesc, se pastreaza fragmente din zidul de incinta al curtii si fundatiile palatului.

Conacul Vacarestilor

Conac

Ruinele conacului ce i-a apartinut familiei de scriitori Vacarescu (sec. XVIII); ruinele capelei (1868).

Curtea Domneasca

Curte

Complexul muzeal Curtea Domneasca, ctitorita de Mircea cel Batran si amplificata de ceilalti domnitori cuprinde: Biserica Domneasca (sec. XVI, ctitoria lui Petru Cercel), ruinele Palatului Domnesc (sec. XIV), capela bisericii (sec. XV), s.a.