Turism
RomaniaHunedoaraBaruPestera → Peștera Tecuri

Peștera Tecuri - Baru

Peștera Tecuri este o peșteră aflată în Hunedoara, impresionând prin structura stalagmitelor remarcându-se printre cele de acest gen din România.

Peștera Tecuri situată pe Valea Pietrosului este renumită pentru frumusețea ei. Peștera se află la o altitudine de 920 metri, pe malul stâng al râului Strei și are o lungime de 500 metri, iar intrarea în peștera se face printr-un aven de 12 metri prevăzut cu o scară.

Cele două galerii care pornesc de la baza avenului sunt deosebit de frumoase și interesante. Într-una din cele două galerii se găsesc coralite, gururi, stalagmite. Cealaltă galerie conduce după ce traversează un lac la un puț strâmt.

De remarcat este că în peștera Tecuri se găsește cea mai frumoasă și deosebită stalagmită din România de culoare albă, cu reflexe rozalii ce are o înălțime de 7 metri. De asemenea, pereții peșteri sunt prelinși de mărgele de chihlimbar intercalate cu cranii de lilieci.

Peștera Tecuri a fost declarată monument al naturii în anul 1954,iar în prezent intrarea în peștera este închisă doar cu aprobare putând fi vizitată. Pentru vizitarea peșterii este necesar echipamentul adecvat, și barca de cauciuc.

Cuprinsă în raza Parculului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, peștera Tecuri este arie natural protejată, vizitarea acesteia fiind o experiență inedită și îndelung apreciată de cei ce iubesc natura și în special speologia.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: