Turism
RomaniaIasiManastire → Mănăstirea Cetățuia

Mănăstirea Cetățuia - Iasi

Ctitorită de Gheorghe Duca după modelul mănăstirii Trei Ierarhi, mănăstirea Cetățuia reprezintă un loc aparte de pelerinaj, cucerind vizitatorul prin simplitate, armonia arhitecturii și pacea ce o inspiră acest lăcaș sfânt.

Mănăstirea Cetățuia a fost ridicată de domnitorul Moldovei Duca Vodă în anul 1668 și este un monument de artă feudală construit în formă de cetate cu ziduri înalte de până la 7 metri și masive, prevăzute cu turnuri de apărare și metereze. Datorită răscoalei țărănești din acea vreme și a turcilor care veniseră în Moldova, pictarea mănăstirii Cetățuia a fost terminată mult mai târziu după 1672.

În curtea mănăstirii se află palatul domnitorului care era etajat și avea pivnițe suprapuse. De notat este că sub altarul bisericii se găsea o tăiniță destul de mare unde se putea ascunde domnitorul la nevoie.

De-a lungul vremii mănăstirea Cetățuia a găzduit refugiați din zonă fugiți din calea tătarilor, apoi a servit ca spital pentru oștirile aflate în lupte și mai apoi pentru armata rusă.

Mănăstirea Cetățuia a fost pentru o vreme și centru de cultură, găzduind o tipografie grecească, însă prin anul 1822 aici a avut loc un incendiu ceea ce a dus la ruinarea și părăsirea mănăstirii.

Foarte interesant este că această mănăstire se aseamănă cu biserica Trei Ierarhi însă la o scară mai mică, tot aici se află și o construcție ce, deservește baia, fiind construită în stil turcesc.


Lucrările de restaurare a mănăstirii au fost reluate în 1910 și mai târziu în 1964, în prezent aici viețuind obște de călugări.Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: