Turism
RomaniaIlfovMoara VlasieiManastire → Mănăstirea Căldărușani

Mănăstirea Căldărușani - Moara Vlasiei

Loc de cult de mare însemnătate, mănăstirea Căldărușani se află lângă lacul Căldărușani umplând liniștea naturii cu solemnitatea rugăciunii ce se revarsă în asfințit făcând din această mănăstire unul din locașurile de cult de o frumusețe arhitecturală deosebită din România.

Mănăstirea Căldărușani cea mai măreață ctitorie a domnitorului Matei Basarab a fost ridicată pe locul unui schit de lemn între anii 1637 -1638 pe o peninsulă la marginea codrilor Vlăsiei fiind înconjurată din trei părți de apa lacului Căldărușani.

Marele istoric Nicolae Iorga spunea despre mănăstirea Căldărușani că “se desfășoară mândră în față pe fondul de păduri dese, înalte“.

Ansamblul monahal al mănăstirii cuprinde biserica mănăstirii și chiliile care sunt dispuse pe trei părți în partea de răsărit fiind un zid.

Astfel mănăstirea a fost înzestrată de domnitor cu averi și moșii fiind de la începuturile ei un centru cultural al renașterii spirituale și culturale a Țării Românești.

Aici a existat o școală de pictură, în prezent functionând și o secție a Institutului de Seismologie.

Mănăstirea Căldărușani găzduiește obiecte de mare valoare bisericească, cărți, vase sfinte, broderii, tablouri ale pictorilor Grigorescu și Evghenie Lazăr, o bibliotecă ce cuprinde cărți vechi scrise în franceză, latină, greacă, italiană, germană, toate acestea sporind valoarea inestimabilă a mănăstirii Căldărușani.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: