Manastiri

Manastirea Voronet

Manastire

Ctitorie din 1488 a lui Stefan cel Mare. Biserica manastirii cu hramul \"Sf. Gheorghe\" este o sinteza de elemente bizantine si gotice, realizata intr-o maniera proprie, de o ingeniozitate stralucita, rezultatul fiind, un stil nou, de o originalitate aparte - stilul arhitectonic moldovenesc.

Manastirea Cudalbi

Manastire

Manastirea Maicii Domnului de la Cudalbi, a doua manastire ca numar de vietuitori a eparhiei, s‑a evidentiat in anul 2001 prin finalizarea lucrarilor la un nou tronson de chilii si a unei impunatoare clopotnite la intrare in incinta manastirii, constructii de mare intindere si efort economic, realizate prin deosebita straduinta a maicilor de aici si prin contributia importanta a slujitorilor manastirii

Manastirea Lacul Sarat

Manastire

s‑a constituit si in anul 2001 intr-un important centru duhovnicesc si misionar, aflat in slujirea numerosilor pelerini, veniti din toate colturile tarii la statiunea Lacu-Sarat, dar si a tuturor locuitorilor din aceasta parte de tara.

Manastirea Maxineni

Manastire

La 35 de kilometri de orasul Braila, pe directia Focsani, la confluenta raurilor Buzau si Siret, se afla ruina sfintei manastiri Maxineni - Braila, unde Matei Basarab, in anul 1637, a ridicat una dintre cele mai mari si frumoase manastiri ale Tarii Romanesti si ca punct strategic militar.

Manastirea de la Vorona

Manastire

Complexul manastiresc de la Vorona, alcatuit initial din patru biserici. Cea mai veche, construita pe la 1600, nu se mai pastreaza. Astazi mai intalnim o biserica de la 1793, una din 1835 (cea mai interesanta) si cea mai noua din 1853.

Manastirea Dragomirna

Manastire

Ctitorie situata in comuna Mitocu Dragomirnei, din 1609 a marelui carturar si miniaturist Anastasie Crimca si a marelui logofat Lupu Stroici. Ulterior, in anul 1627, din porunca domnitorului Moldovei, Miron Barnovschi, se construiesc masive ziduri de aparare, flancate de turnuri de aparare si contraforti care-i dau aspectul unei formidabile cetati.

Manastirea Sf Ioan

Manastire

Constructia a inceput in anul 1514, din porunca domnitorului Bogdan al III-lea (1504-1517), si terminata in anul 1522 de urmasul acestuia, Stefanita Voda (1517-1527). Pridvorul a fost adaugat, se pare, de mitropolitul Teofan, in anul 1579. Turnul - clopotnita a fost construit din porunca lui Petru Schiopul, catre sfarsitul secolului al XVI - lea, paraclisul din curte fiind ridicat intre 1626-1629 de Anastasie Crimca.

Manastirea Slatina

Manastire

Ctitorie a domnitorului Moldovei, Alexandru Lapusneanu. Construita intre 1554-1558 ca necropola domneasca a familiei. Are aspectul unei adevarate fortarete remarcandu-se printr-o deosebita valoare arhitectonica si artistica, ce reinvie si continua traditiile epocii lui Stefan cel Mare si Petru Rares.

Manastirea Rasca

Manastire

Este construita in mai multe etape: 1512, Bogdan al III- lea a zidit chiliile, in 1540, episcopul Romanului Macarie impreuna cu logofatul Ioan si Teodor Bals zidesc biserica cu hramul \"Sf.Nicolae\", in jurul bisericii se construiesc din porunca lui Petru Rares, ziduri inalte si puternice cu creneluri si turn, lucrare terminata in 1542. Pictura interioara si exterioara a fost executata intre 1551-1554.

Manastirea Moldovita

Manastire

Ctitorie din 1532 a domnitorului Petru Rares. Zidul de incinta inchide un patrulater cu latura de 40 m, grosimea 1,20 m si inaltimea de 6 m. In coltul de nord - vest se afla clisiarnita, construita la inceputul secolului al XVII - lea. Este una dintre putinele locuinte moldovenesti din secolul XVI-XVII, fiind construita intre 1610-1612 de Efrem, egumenul Moldovitei.