Obiective turistice din Maramures

Biserica Ortodoxa (fosta greco-catolica)

Biserica

Biserica a fost ridicata in anul 1892, in stil neogotic. Hramul acesteia este "Adormirea Maicii Domnului". Initial a fost biserica greco-catolica, dar dupa interzicera greco-catolicismului, de catre autoritatile comuniste, biserica a intrat in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane. Pictura icoanelor din interior si a celora de pe iconostas sunt realizate de pictorul Traian Biltiu Dancus.

Biserica este cu o singura nava, si cu un turn clopotnita de-asupra intrarii. Deasupra intrarii (in forma de arc ogival), se afla o fereastra circulara care doreste ne aduce aminte de rozetele gotice.

Biserica ortodoxa ucraineana

Biserica

Biserica a fost construita intre anii 1791-1807, cu hramul "Inaltarea Sfiintei Cruci", inaltata pe locul unei biserici de lemn. Initial si aceasta biserica a fost de rit greco-catolic, dar acum aceasta apartine Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Biserica ar putea fi incadrata intr-un stil baroc, destul de modest, cu elemente clasiciste (pritvorul de la intrare, frontonul triunghiular de peste intrare).

Cimitirul romano-catolic

Cimitir

In cimitirul romano-catolic, pe langa alte numeroase monumente funerare interesante si frumoase, merita amintite mormantul pictorului Hollosy Simion (1917), monumentele realizate din metal de langa capela (1860 respectiv 1841).

Tot aici se gaseste capela romano-catolica. Este o capela cu plan central, acoperit cu o cupola, terminat cu un lanternou, deasupra intrarii are un fronton triunghiular care se sprijina pe doua perechi de coloane.

Cimitirul ortodox si greco-catolic

Cimitir

In cimitirul ortodox si greco-catolic se pot vedea monumentul ridicat in cinstea Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial (1920), mormantul Academicianului Dr. Ioan Mihaliy de Apsa, al artistului Gheorghe Chivu.

Cimitirul evreiesc

Cimitir

Un zid masiv si inalt de piatra apara ramasitele comunitatii evreiesti, atat de numeroasa, in Sighet, inaintea celui de-al Doilea Razaboi Mondial.

Aici se pot gasi cripte si morminte ale rabinilor care au slujit in oras, a oamenilor de vaza sau a cetatenilor simpli. Toate acestea macinate de timp si vreme.

Muzeul Maramuresului

Muzeu

Sediul Muzeului Maramuresului Sighetul Marmatiei, este adapostit in vechea manastire catolica construita intre anii 1730-1775. Aceasta a servit si ca scoala piarista.

Initial cladirea avea trei laturi iar impreuna cu biserica catolica formau o curte interioara. Corpul din nord al manastirii a fost demolat astfel muzeul actual si cu biserica formeaza in plan un "U".

Palatul Cultural ASTRA

Palat

La 13 decembrie 1860, la propunerea lui Iosif Man (comitele suprem al Maramuresului de la acea data), isi incepe activitatea "Asociatiunea pentru Cultura Poporului Roman din Maramures". La initiativa acestei organizatii incepe constructia, in 1913, a Palatului Cultural ASTRA.

Vila Grodl

Vila

Vila Grodl a fost construita in 1887, de factura eclectica, cu multe elemente structurale realizate din lemn.

Este formata dintr-o cladire centrala retrasa de la strada, de dimensiuni impresionante, iar la strada doua edicule care margineau lotul, din care doar cel din dreapta mai este vizibil astazi.

In spatele ansamblului se intindea o gradina de factura baroca, care acum este ocupata de curtea liceului din apropiere si de un cartier de blocuri.

Astazi cladirea adaposteste Centrul de ingrijire si asistenta a varstnicilor si a persoanelor cu handicap.

Muzeul Memorial Sighet

Muzeu

Cladirea Muzeului Memorial Sighet (Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei) a fost contstruita in in 1897, functionand ca inchisoare de drept comun pana in 1944, cand a devenit lagar sovietic. Din 1948 a devenit loc de detentie pentru tinerii intelectuali si pentru taranii maramureseni anchetati de Securitate.

In anul 1950 a devenit "Inchisoarea ministrilor", fiind incarcerati aici, intr-o singura noapte, peste 80 de demnitari (fosti ministri, academicieni, economisti, militari, istorici, ziaristi, politicieni), majoritatea lor nejudecati. In lunile care au urmat au fost adusi aici peste 50 de prelati (episcopi si preoti) greco-catolici si romano-catolici, precum si alti demnitari, arestati intre timp.

Manastirea Barsana

Manastire

Ceea ce fascineaza la Barsana, dincolo de duhul locului si de buna randuiala monahiceasca, este desavarsita unitate stilistica si simtul artistic fara gres care guverneaza intregul asezamant, pe linia unei traditii imbogatite prin evlavie creatoare, tocmai intr-o vreme cand prostul gust se intinde ca o pecingine.