Turism
RomaniaMehedintiButoiestiManastire → Mănăstirea Gura Motrului

Mănăstirea Gura Motrului - Butoiesti

Mănăstirea Gura Motrului este o mănăstire foarte veche cu o istorie amplă. Astfel mănăstirea a fost ridicată în trei rânduri, iar astăzi complexul mănăstirii este foarte bine conservat și se află pe lista monumentelor istorice.

În secolul XIV pe dealuri, Cuviosul Nicodim a ridicat un schit de lemn în jurul căruia a cultivat vița de vie. Deși schitul nu se mai vede astăzi, bătrânii din zona amintesc despre “Via Sfântului” și despre izvorul Sfântului Nicodim aflat în vecinatate.

În anul 1519 a fost menționată în documentele domnitorului Neagoe Basarab înălțarea durabilă a mănăstirii Gura Motrului cu hramul “Cuvioasei Paraschiva”, de către logofătul Jupan Harvat, mănăstirea fiind înzestrată moșia cu averi și moșii.

În anii 1642-1643 domnitorul Matei Basarab a ridicat din temelii mănăstirea “fiind veche și uitată de mulți ani și de tot stricată”, iar vornicul Preda Brâncoveanu a fost cel care s-a ocupat de construcția mănăstirii. În anul 1653 s-a ridicat și biserica actuală iar picturile din biserică datează de pe timpul lui Constantin Brâncoveanu.

Domnitorul Alex Știrbei a refăcut pictura mănăstirii în anul 1852, meșterii pictori din aceea vreme au repictat scenele originale acoperindu-le cu un strat protector.

În mănăstirea Gura Motrului se păstrează multe cărti, icoane vechi și obiecte de cult donate de-a lungul vremii de către domnitorii țării, iar în prezent în mănăstire viețuiesc obște de călugări care trăiesc dupa regulile monahale ce umplu zarea de pacea acestui sfîânt locaș.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: