Obiective turistice din Neamt

Conacul Catargi din Carligi

Conac

Fostul conac este o constructie cu etaj, ridicata in jurul anului 1840 in locul alteia mai vechi. Un pavilion vertical, asezat spre sud, imparte fatada in doua parti inegale. La etaj, pavilionul are geamlac, deasupra caruia se deschide triunghiul unui fronton antic; la parter, un portic cu stalpi si deschideri in arcada acopera intrarea. Intreaga fatada si in special partea din stanga intrarii este ornata cu pilastri si campuri incizate care imita piatra de talie.

Conacul Carligi

Conac

In partea de nord a Bisericii \"Trei Ierarhi\" si in imediata sa vecinatate se inalta constructia masiva a Conacului de la Carligi, proprietatea lui Dimitrie Sturza pana la 1821, iar dupa aceasta data, trecut in posesia familiei Ruset.

Manastirea Horaita

Manastire

Prima mentiune documentara s-a consemnat in actul din 11 iulie 1428 emis de Cancelaria lui Alexandru cel Bun, care consfinteste trecerea bisericii Horaita in jurisdictia Mãnastirii Bistrita

In anul 1466 Stefan cel Mare da dispozitie ca cele doua sate de vanatori din jurul Cetatii de la Vaslui sa fie stramutate la manastirea Horaita, Curtea domneasca stabilindu-se in puternica cetate a Neamtului. Calugarii au parasit manastirea si s-au retras in padure la circa 800 de metri, punand bazele Schitului Horaicioara si nu se vor intoarce decat in anul 1518 cand cele doua sate de vanatori se retrag si se statornicesc in apropiere de Caciulesti, in localitatea numita Gura Vaii. Calugarii condusi de arhimandritul Chiriac, coborati de la Horaicioara, construiesc alta bisericã ce va dura pana in 1822, cand aceasta este demolata de Irinar Rossetti pentru a construi alta noua.

Schitul Pocrov

Schit

La apus de Schitul Vovidenia, peste Dealul Brailencei, intr-o poiana de rara frumusete, ne intampina Schitul Pocrov (hramul \"Acoperamantul Maicii Domnului\", sarbatorit la 1 octombrie), ctitorie din 1714 a lui Pahomie, fost calugar la Manastirea Neamt si episcop al Romanului intre 1707 si 1714.

Biserica Buna Vestire

Biserica

Fosta capela in incinta curtii boieresti a lui Darie Darmanescu, ea evoca in modul cel mai sugestiv - prin caracteristicile sale constructive - acea perioada in care se defineste la limitele cele mai evoluate conceptul de mosie autarhica in acceptia sa economico-sociala dar si spirituala.

Biserica Buna Vestire

Biserica

Prin tradiţie, acest monument este identificat cu vechiul schit Poienile, ctitorie a Mitropolitului Gheorghe Movila, fratele lui Ieremia Movila si stramutat aici din valea Hangului pe la inceputul secolului al XVIII-lea sau, dupa alte surse, la 1741.

Biserica Sf Nicolae

Biserica

Vechea biserica de lemn a fost inlocuita cu actuala biserica de zid intre anii 1747-1769. Edificiul are plan cruciform, cu absida altarului semicirculara dar cu cele doua abside laterale de forma dreptunghiulara. Ornamentatia fatadelor este asigurata de un brau median de profile liniare, o \"draperie\" de butoni si terminatii denticulare si un alt profil denticular sub cornisa.

Biserica Sf Dumitru

Biserica

Biserica \"Sf. Dumitru\" din Sarata (com. Dobreni) este o biserica construita din barne de stejar, pe temelie de piatra, sub coasta rasariteana a muntelui Balaurul, si dateaza din secolul al XVIII-lea (1752). Aceasta constituie unul dintre rarele exemplare ale genului, fiind impodobita la exterior cu un brau dantelat, sculptat cu migala in jurul bisericii.

Biserica din Secuieni

Biserica

Biserica \"Cuvioasa Parascheva\" din Secuieni (comuna Secuieni), zidita de postelnicul N. Varnav si sotia sa in anul 1762, are plan naviform, cu doua perechi de abside laterale, separate de pilastri angajati. In 1866 i s-a adaugat clopotnita si s-a dublat arcul dintre naos si pronaos pentru a o sustine.

Schitul Sihla

Schit

Se pare ca, pe la inceputul secolului al XVIII-lea, unii calugari de la Manastirea Secu s-au retras in aceste locuri intru ruga si credinta, boierii Cantacuzini ridicandu-le aici biserica de lemn prin anii 1741-1742. Actuala biserică a schitului Sihla, cu hramul \\\\\\\"Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul\\\\\\\", dateaza din anul 1813, cand Arhimandritul Venedict - egumenul Manastirii Secu - a facut un lacas din barne de brad pe temelie de piatra.