Cetati din Neamt

Cetatea Batca Doamnei

Cetate

La 4 km de centrul orasului Piatra-Neamt, spre apus, dincolo de Schitul si cartierul Doamna, pe o prelungire nordica a muntelui eponim, se inalta ca o straja a lacului de acumulare construit prin amenajarea hidroelectrica a vaii Bistritei, Batca Doamnei. Este o inaltime izolata (457 m.), smulsa din lantul muntos, cu pante prapastioase spre apa, accesibila doar dinspre sud, unde un drum modernizat inainteaza pana la poalele stancoase. De aici, un drum improvizat urca lin pana pe creasta, unde s-au descoperit ruinele Cetatii Dacice de pe Batca Doamnei, una dintre cele mai interesante si mai comentate fortificatii antice din Moldova.

Cetatea Neamt

Cetate

Cetatea Neamt (sau a Neamtului) face parte din categoria monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania. Aparitia si existenta sa sunt strans legate de istoria locului, a carei vechime coboara cu mai bine de sapte milenii in negura timpului.

Cetatea Noua a Romanului

Cetate

Construita probabil in 1466, cand Stefan cel Mare se straduia sa creeze puncte de rezistenta si in partea sudica a tarii, Cetatea Noua de la Gadinti era alcatuita dintr-un nucleu de ziduri, inconjurat de un sant de aparare pavat cu lespezi de piatra. Terenul nisipos si deci instabil, a obligat la amenajarea unui pat din barne de stejar, peste care s-au turnat temeliile constructiilor de piatra. Nucleul fortificat cuprindea aproximativ sapte turnuri circulare, legate prin ziduri si dispuse in limitele unui plan stelat.

Cetatea Musatina

Cetate

Construita probabil de catre Petru I Musat (1375-1391) spre sfarsitul domniei sale, cetatea de la Roman trebuia ss consolideze stapanirea asupra \"Tarii de Jos\" si sa extinda autoritatea statului feudal independent Moldova \"de la munte pana la mare\", asigurand - totodata - securitatea comertului pe vaile Siretului si Moldovei