Manastiri din Neamt

Manastirea Almas

Manastire

Traditia pastreaza amintirea unei vechi obsti calugaresti statornicita aici inca din secolul al XV-lea, sub conducerea sihastrului Almas, venit din Transilvania. Pe aceasta vatra s-a construit in 1715 Schitul de maici, cu ajutorul Ecaterinei Cantacuzino, sotia spatarului Iordache Cantacuzino. In 1821, boierul Lupu Bals si monahul Rafail zidesc actuala biserica pe locul vechiului lacas din lemn, iar in 1851 aceasta este supusa unor ample lucrari de renovare pe cheltuiala boierului Palade. Dupa o lunga perioada de stagnare, viata monahala de aici a renascut in anii 1992-1994 cand se obtine statutul manastiresc si se restaureaza intregul ansamblu.

Manastirea Sihastria

Manastire

Conform unei insemnari din Pomelnicul ctitoricesc al manastirii, sapte monahi ai Manastirii Neamt ar fi intemeiat aici o mica sihastrie, in jurul anului 1640. Ceva mai tarziu, in 1655, episcopul de Husi Ghedeon - ucenic al Mitropolitului Varlaam Motoc - ridica in \"Poiana lui Atanasie\" o mica biserica de lemn si cateva chilii pentru vietuitorii deja aflati acolo.

Manastirea din Bistricoara

Manastire

Face parte din categoria bisericilor cu turn separat si planul in forma de cruce. Acoperisul in patru ape este supraanaltat prin intercalarea unui registru vertical in partea mediana a invelitorii, probabil cu prilejul lucrarilor de refacere din 1831. Absidele laterale, bine pronuntate, de forma pentagonala, absida altarului cu fereastra in ax si sistemul de imbinare a barnelor constituie elemente specifice acestui gen de biserici.

Se considera ca biserica de la Bistricioara a fost construita de enoriasi in jurul anului 1775, data ce s-a transmis prin traditie, fara a fi atestata documentar.

Manastirea Tarcau

Manastire

Ctitorii si altii care le-au urmat, au inzestrat schitul cu loturi de padure, fanete si mori pe Tarcau, suficiente surse de venit pentru cei aproximativ 20 de calugari care vietuiau aici. Ulterior, numarul calugarilor s-a mai redus si Schitul Tarcau a trecut sub ascultarea Manastirii Bistrita, de care a depins pana in anul 1990 cand a obtinut statut de manastire.

Manastirea Varatec

Manastire

Printre ctitorii acestui asezamant nu aflam nici nume voievodale si nici pe cele ale unor mari dregatori ai tarii. Traditia pomeneste numele Maicii Olimpiada, calugarita in fostul Schit Topolita din apropierea Varatecului si venita apoi de la Schitul de maici de la Durau, care, intre anii 1781-1785, intemeiaza o mica isihie in poiana Varatec, cumparata de la padurarul Ion Balanoiu. De altfel, Maica Olimpiada (Balasa Herescu inainte de calugarie) va juca un rol important in asezarea si dezvoltarea obstii monahale de la Varatec, sacrificand intreaga avere, staretind de trei ori si stingandu-se aici in 1842, la venerabila varsta de 85 de ani.

Mănăstirea Agapia

Manastire

Manastirea Agapia este una dintre cele mai frumoase manastiri din Romania situatia in Neamt avand fresce pictate de Nicolae Grigorescu. Conform dtr complexul manastirii Agapia are peste sapte obiective printre care muzeul memorial Alexandrul Vlahuta.

Mănăstirea Bisericani

Manastire

Manastirea Bisericani ridicata in 1786 este un lacas de cult ce a rezistat trecerii timpului servind unor scopuri multiple precum inchisoare si sanatoriu inainte ca biserica sa adaposteasca obste de calugari.

Mănăstirea Neamțului

Manastire

Manastirea Neamtului frumoasa si mareata este una dintre cele mai mari biserici ridicate de domnitorul Stefan cel Mare fiind numita si “Ierusalimul ortodoxiei romane” este cel mai vechi si mai mare ansamblu monahal din Moldova