Obiective turistice din Serbesti, Neamt

Casa Cantacuzino

Casa

In satul Serbesti (com. Stefan cel Mare), in imediata apropiere a bisericii \"Sf. Gheorghe\", spre sud-est, se afla Casa Cantacuzino, conac boieresc ale carui inceputuri se leaga de numele unuia dintre primii Cantacuzini moldoveni, Iordache vistiernicul care, fiind înrudit cu Vasile Lupu prin Tudosca Doamna, vine la Serbesti cam prin 1630. Deoarece biserica a fost zidita de cumnatul stapanului de la Serbesti in 1637, este de presupus ca s-a construit aici o resedinta boiereasca inainte de aceasta data, probabil intre anii 1630-1637.

Biserica din Serbesti

Biserica

Biserica este in forma de nava cu absidele laterale inglobate in zidarie si marcate la exterior prin rezalite dreptunghiulare. Soclul din piatra este limitat de un brau din caramida în dinti de fierastrau, care, pe latura de nord, a fost distrus si acoperit cu tencuiala. De pe aceeasi latura au disparut si cele doua siruri de ocnite amplasate sub cornisa, care inconjoara monumentul. Nu se cunoaste forma originara a ferestrelor deoarece acestea au fost in timp micsorate, fapt dovedit de executia lor neingrijita si de umplutura din jur.

Hanul Serbesti

Han

Chiar in stanga drumului judetean ce duce la Razboieni, in centrul unuia dintre cele mai vechi sate din aceasta zona, se ridica - insingurate si misterioase - Ruinele Hanului de la Serbesti, vestigii masive din piatra nefasonata ce se risipesc odata cu trecerea anilor.

Nu se cunoaste anul zidirii ratesului de la Serbesti, dar prin traditie el este plasat in timpul domniei lui Vasile Lupu, care ar fi stabilit aici loc de popas pentru harabalele negustorilor si pentru olacari.