Turism
RomaniaNeamtTargu NeamtManastire → Mănăstirea Neamțului

Mănăstirea Neamțului - Targu Neamt

Mănăstirea Neamțului frumoasă și măreață este una dintre cele mai mari biserici ridicate de domnitorul Ștefan cel Mare și amintită cu atâta drag de renumitul povestitor Ion Creangă, a existat din vremuri foarte vechi însă prima atestare documentară a fost în anul 1407.

Mănăstirea Neamțului a fost în prima fază o bisericuță simplă de lemn ridicată de monarhi cu numele de Biserica Albă, iar între anii 1375-1391 Petru I Mușat a ridicat aici prima biserică de piatră.

Biserica care există astăzi în incinta mănăstirii a fost ridicată de domnitorul Ștefan cel Mare cu hramul Înălțarea Domnului. Arhitectura bisericii este foarte frumoasă și elegantă amintind stilul moldovenesc al vremurilor de atunci.

Datorită suferințelor prin care a trecut incendii, devastări, biserica a suferit prin faptul că pictura inițială fiind distrusă treptat.

În pronaos se află mormântul lui Ștefan Voievod, fiul lui Alexandru cel Bun, de asemenea aici odihnesc episcopi și călugari care au viețuit în sfântul locaș.

Mănăstirea Neamțului a fost înzestrată de către domnii Moldovei de-a lungul vremii cu mari averi și moșii ajungând a fi importantă în viața politică și la curtea Moldovei.

Mănăstirea a fost de la început un adevărat centru de cultură unde s-au format caligrafi, pictori și sculptori.

Mănăstirea Neamțului numită și “Ierusalimul ortodoxiei române” este cel mai vechi și mai mare ansamblu monahal din Moldova ce adăpostește o bibliotecă deosebit de valoroasă aici păstrându-se obiecte de mare valoare artistică.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: