Turism
RomaniaOltObogaManastire → Mănăstirea Căluiu

Mănăstirea Căluiu - Oboga

Mănăstirea Căluiu este un locaș de rugăciune ce poartă hramul Sfântului Nicolae ce a rezistat vremii în timpul războaielor cu turcii și căderii regimului comunist, astfel încât astăzi oferă pace și liniște acelora ce ajung în această locație turistică.

Mănăstirea Căluiu loc de închinăciune și reculegere interioară a fost ridicată de către familia Buzescu pe la 1516 și terminată în 1588.

Datorită multor războaie cu turcii mănăstirea a fost părăsită de multe ori dar mai târziu căpitanii Buzești din oastea lui Mihai Viteazul s-au îngrijit de biserica a cărei construcție au terminat-o.

Mănăstirea Căluiu este înconjurată de ziduri de apărare foarte groase, de chiliile pentru călugări, iar în mijlocul incintei se găsește bisericuța mică ca lungime căruia însă de-a lungul timpului i-a fost adăugat un pridor unde au fost depuse rămășitele pământești ale ctitorilor mănăstirii.


Ansamblul mănăstirii mai cuprinde biserica cu hramul Sfântului Nicolae, turnul clopotniței care este deosebit de frumos fiind foarte reprezentativ și arhondaricul.

După căderea regimului comunist în afara ansamblului mănăstirii a fost ridicată o altă biserică mai mare unde slujesc șapte monahi.

Mănăstirea Căluiu a fost înzestrată cu odoare care însă datorită vitregiilor vremii și a luptelor cu turcii au fost înstrăinate astfel încât în prezent se păstrează aici clopotele bisericii, icoanele catapetesmei și pomelnicul.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: