Turism
RomaniaSibiuCartaManastire → Mănăstirea Cisterciana

Mănăstirea Cisterciana - Carta

Mănăstirea Cisterciana este o mănăstire cu tradiție din Transilvania atât ca importanță cât și ca vechime, unele aspecte arhitecturale ale mănăstirii fiind construite de arhitecți francezi.

Frumoasa mănăstire Cisterciana de la Carta ridicată de regele Andrei al II-lea al Ungariei între anii 1205 -1206, a fost construită într-un stil gotic timpuriu și este unul dintre cele mai vechi monumente de acest tip din Transilvania.

Pe locul mănăstirii Cisterciana se află de fapt o abatie care pe vremea regilor maghiari a avut un rol foarte important în viața economică, politică și culturală a Transilvaniei.

Călugării de aici fiind cei care au ridicat așezarea Cirta (Carta) care a fost apoi populată cu sași. Datorită luptelor cu otomanii biserica mănăstirii s-a ruinat și a fost părăsită fiind preluată mult mai târziu de biserica reformată care până și astăzi activitează aici.

Mănăstirea Cisterciana este deosebită în primul rând datorită ferestrelor înalte, a construcției mazive, la care o contribuție deosebită au avut-o meșterii călugări de la atelierul de piatră, trimiși din Franța unde ordinul cistercienilor își aveau centrul.

Într-un document emis de curtea regalaă maghiară rezulta că teritoriul pe care a fost ridicată Abatia Carta (Cirta) era delimitat la est de râul Arpașu, la vest de râul Cărțișoara, la nord de râul Olt iar la sud de Munții Făgăraș. Această mănăstire fiind înzestrată cu multe averi și moșii întinse după cum rezultă din extinderea sa teritorială.

Se presupune chiar că aici ar fi fost o necropolă regală datorită însemnărilor aflate pe mormintele din curtea mănăstirii și din unele documente.

La sfârșitul secolului XII călugării de aici au ajutat la fondarea unei așezări umane apropiate numită Carta (Cirta) care a fost populată cu sași.

În prezent pe acest loc funcționează biserica reformată ocupând abatia și corul fostei mănăstiri, singurele însă care au rămas în picioare.


Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: