Turism
RomaniaSibiuMediasManastire → Mănăstirea Franciscană

Mănăstirea Franciscană - Medias

Mănăstirea Franciscană reprezintă un obiectiv turistic de o importanță aparte. Construită de călugării franciscani în 1444 și fiind restaurată abia în 1721, lăcașul de cult din Mediaș a așteptat peste ani credincioșii sfidând timpul sub egida icoanei care slăvește acest loc, Sfânta Fecioară cu pruncul.

Una dintre mândriile Mediașului este și mănăstirea Franciscană. Aceasta a fost ridicată în secolul XV de catre călugării franciscani stabiliți aici în anul 1444.

Însă abia ce au terminat de construit călugării biserica că au și fost alungați din oraș în anul 1556 în “duminica neagră” de către cetățenii și primarul orașului din aceea vreme deoarece localnicii trecuseră la reforma luterană înfăptuită la Mediaș între 1500-1515.

Rămasă părăsită, mănăstirea a fost supusă degradării și abia în 1699 senatul orășenesc transferă clădirea mănăstirii Franciscane spitalului din zonă. Abia în 1721 sub dominația Imperiului austro-ungar mănăstirea Franciscană își reintră în drepturi.


În cripta acestei mănăstirii se odihnesc rămășitele celor care au viețuit aici și cele ale guvernatorului Ioan Haller acesta având o contribuție deosebită în refacerea mănăstirii care în prezent adăpostește Muzeul Municipal Mediaș.


Biserica mănăstirii Franciscane este deosebit de frumoasă, construită în stil gotic și refăcută peste ani în stil baroc.

Lăcașul de rugăciune adăpostește în prezent tezaure vechi ce cuprind monezi romane, obiecte ceramice și multe alte lucruri de valoare istorică și de asemenea o statuie de lemn a Sfintei Fecioare cu pruncul, foarte frumoasă, realizată în secolul XV care este mândria acestei biserici.
Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: