Turism
RomaniaSuceavaMitocu DragomirneiManastire → Manastirea Dragomirna

Manastirea Dragomirna - Mitocu Dragomirnei

Mănăstirea Dragomirna este o mănăstire din județul Suceava, ce se află în comuna Mitocu Dragomirnei. Istoria locului de la o bisericuță până la construcția impunătoare a mănăstirii de astăzi, suprinde în mod plăcut turiștii în căutare de liniște sufletească și relaxare.

Despre frumusețea și măreția mănăstirii Dragomirna s-a scris mult. Îndelung admirată de dominitorii vremii și marii cărturari ea este și va rămâne un locaș de închinare a cărui frumusețe va impresiona încă mult timp de-acum încolo.

La început, monahul Crimca care fusese oștean la curtea Moldovei a ridicat pe moșia Dragomirești, primită în dar din partea domnitorului Petru Șchiopul, un schit de dimensiune redusă însă frumos și impunător în jurul căruia au început să se adune călugări.


Deoarece bisericuța schitului devenise neîncăpătoare monahul ajuns episcop, a ridicat în 1609 o altă biserică mai mare cu ziduri înalte ai cărei pereți au fost acoperiți doar de gravuri de piatră.

Turnul de la intrarea în mănăstire găzduiește blazonul Moldovei având capul de bour încadrat de un brâu împletit. Deși de-a lungul vremii mănăstirea Dragomirna a suferit foarte mult din cauza tătarilor care au prădat-o și-au batjocorit-o, această mănăstire a fost și va rămâne după cum spunea marele Nicolae Iorga “o frumusețe fără pereche“.

Mănăstirea Dragomirna adăpostește în prezent un muzeu foarte bogat deoarece mulți domnitori, chiar împărăteasa Rusiei au dăruit mănăstirea Dragomirna cu multe și minunate cadouri de mare valoare, un adevărat tezaur artistic ce pune în lumină lucrări artistice de valoare ce și astăzi sunt lucrate aici.


Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: