Turism
RomaniaTulceaIsacceaManastire → Mănăstirea Celik Dere

Mănăstirea Celik Dere - Isaccea

Printre multele lăcașuri de pelerinaj din Dobrogea, mănăstirea Celik Dere are un loc aparte. Ridicată in secolul XIX cu aprobarea sultanului Abdul Medgid care stăpânea pe aceea vreme aici, de către călugari romani și ruși care veneau de la Muntele Athos, mănăstirea a fost înălțată pe locul cimitirului de astăzi.

Numele mănăstririi Celik Dere vine de la râul cu același nume care trece prin apropiere și care înseamna pârâu de oțel.

Deoarece vechea bisericuță a ars, între anii 1841 și 1844 s-a ridicat o altă biserică de această dată cu obște de măicuțe, însă și această biserică a avut de suferit fiind inundată.

S-a ridicat apoi o a treia biserică care este și cea de astăzi. Biserica foarte frumoasă cu doua nivele având chiliile măicuțelor în formă de patrulater.

Biserica mănăstirii Celik-Dere a fost ctitorit de episcopul Partenie Clinceni în anii 1901-1916 în plan triconic, de tradiție post bizantină, într-un stil modern. Pictura din interiorul bisericii este deosebită, iar catapeteasma sculptată a fost acoperită cu folie de aur.

Mănăstirea ce poartă hramul “Adormirea Maici Domnului” este un lăcaș încărcat de spiritualitate, biserica mănăstirii găzduind două icoane miraculoase unicat: Icoana care se curăță singură si Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului Nerosaiskaia.

De asemenea mănăstirea Celik Dere a funcționat și ca centru de cultură, aici activând în anul 1909 o școală profesională și una primară, ateliere de pictură și broderie bisericească. În prezent complexul mănăstirii adăpostește un adevărat muzeu cu obiecte și lucrări de mare valoare bisericească veche.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: