Turism
RomaniaTulceaIsacceaManastire → Mănăstirea Cocoș

Mănăstirea Cocoș - Isaccea

La poalele dealului Cocoșului din județul Tulcea, într-un loc singuratic împrejmuit de păduri de tei, se află mănăstirea Cocoș.
Ctitorită în anul 1841, mănăstirea Cocoș este centrul spiritual al românilor din Dobrogea. Se spune că demult, de pe acest deal, s-ar fi auzit cântatul unui cocoș și o bătaie de toacă, motiv pentru care s-a dat denumirea mănăstirii.

Mănăstirea Cocoș este situată în mijlocul unei păduri de tei, la poalele dealului Cocoșul, în apropierea comunei Niculițel și este declarată monument de arhitectură. În mănăstire viețuiesc călugări cu viața de obște intensă, după cum a fost încă de la începuturile ei.

Această mănăstire a fost ridicată în anul 1833 de trei călugări care mergeau la muntele Athos: Isaia, Visarion Făgărășanu, Gherontie. Aceștia, au cumpărat de la administrația musulmană din acel timp o bucată de pământ și au zidit pe acest loc o biserică simplă din nuiele și lut.

În anul 1853 s-a ridicat o altă biserică mai rezistentă, în vecinătatea celei vechi de către un alt călugăr Hagi-Ghiță Poenaru, însă în 1911 amândouă bisericile au fost demolate și s-a construit o biserică nouă cu 3 turle octogonale, fiecare cu câte 8 ferestre înalte și înguste.

Cea mai înaltă turlă este cea de pe naos înaltă și masivă, iar celelate două fiind mai mici se află în pridvor.

Pictura bisericii a fost executată de pictorul italian de Biasse. În primii ani din secolul XX aici funcționa una dintre primele tipografii din Dobrogea, în muzeul mănăstirii fiind expusă o placă și litere vechi folosite în tipografie.

Aici s-a petrecut un fapt interesant când dupa o ploaie torențială în anul 1971 pe ulița satului Niculițel a fost descoperită o criptă în care s-au aflat osemintele a patru martiri uciși pe vremea împăratului Dioclețian.


După descoperire, osemintele au fost depuse la mănăstirea Cocoș unde, în fiecare an de 4 iunie mii de pelerini sosesc în pelerinaj. Cei sosiți la mănăstire pot vizita și muzeul acesteia ce cuprinde o colecție de carte religioasă românească, cărți și obiecte vechi religioase dăruite mănăstirii de către localnici și cei din satele învecinate.


Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: