Făgăraș, minunea munților

Despre Făgăraș se spune că reprezintă cel mai înalt lanț muntos din România. Pe lângă acest atribut, imaginile pe care ți le conferă ca spectator al naturii nu pot fi echivalate cu absolut nimic.

Ajuns în munții Făgăraș, trebuie să fii armat cu multă putere și energie pentru că poți ajunge la altitudini ce depășesc mult 2000 de metri, iar pentru a le face față trebuie să știi să fii pregătit.

Atunci când vă hotărâți să poposiți în lanțul muntos al Făgărașului fie că îl străbateți doar via Transfăgarășan, fie că vă doriți să vă petreceți zilele libere, trebuie să știți care sunt obiectivele turistice care merită vizitate și admirate.

Întâi de toate, pentru a ajunge aici, veți avea de parcurs unul din cele mai cunoscute drumuri din România și anume Transfăgărășanul. Istoria acestui drum este una extrem de încărcată, astfel că pentru a-l realiza – pe vremea lui Ceaușescu – și-au pierdut viața peste 400 de oameni.


Tranfăgărășanul. Drumul ce leagă Muntenia de Transilvania


Transfăgărășanul, drumul despre care se spune că leagă Muntenia de Transilvania, este deschis în perioada mai-octombrie a fiecărui an, în restul anului accesul fiind interzis circulației rutiere, prin prisma unor norme de protecție a călătorilor. Există posibilitatea de căderi de pietre, iar în timpul iernii, riscul de accidente crește simțitor. Pornit din comuna Bâscov, după 61 de kilometri, dincolo de comuna Arefu începe porțiunea asa numitului Transfăgărășan, având o lungime de aproximativ 91 kilometri.

Transfăgărășanul, a cărui denumire vine de la prefixul „trans-” și Făgăraș - face parte din Drumul Național 7C (DN7C), fiind unul din cele mai spectaculoase drumuri din România, numit și „drumul din nori”, ce leagă regiunea istorică a Munteniei cu Transilvania. Acesta constă într-un drum asfaltat, care în apropierea tunelului de lângă lacul Bâlea, ajunge la altitudinea de 2042 de metri.

De mentionat este faptul că Transfăgărășanul este situat pe locul al doilea ca altitudine în România după șoseaua Transalpina (DN67C), cu 2145 de metri din munții Parâng, dar aceasta însă nu este asfaltată în totalitate.

Obiective turistice din munții Făgăraș

Asadar, Transfăgărășanul vă dă posibilitatea de a vizita – în cele 6 luni în care este deschis – să puteți vedea o parte din minunățiile acestei țări. Astfel, trebuie neapărat să faceți un popas în locații precum:

- Lacul și Barajul Vidraru, care este unul dintre cele mai mari din Europa
- Cetatea Poenari (construită pe vremea lui Vlad Țepes)
- Lacul glaciar Bâlea
- Cascada Bâlea
- Ice Hotel

Pe langa Lacul Bâlea, mai există și alte lacuri precum: Podragu, Avrig, Caltun, Mioarele (situat la 2282 de metri altitudine, lacul glaciar la cea mai mare altitudine din tara), Capra, Păltinu, Vistișoara, Podul Giurgiului.

În ceea ce privește cazarea, oferta este variată cu cabane, refugii și locuri de campare, dar și hoteluri. Unul din cele mai cunoscute în zona Bâlea Lac este chiar Hotelul de Gheață.

Hotelul de Gheață. Ice Hotel din Bâlea lac

Când ajungeți la Bâlea Lac, veți fi întâmpinați să vizitați și Hotelul De Gheață (Ice Hotel). Potrivit celor care se ocupă de acest hotel – ce a fost inaugurat în anul 2006 - acesta functionează în diverse regimuri: fie ca muzeu, fie restaurant, ba chiar și drept club de noapte sau în sensul său propriu, hotel.

Accesul în interiorul hotelului de gheață se face pe bază de bilet, iar detalii puteți afla accesând linkul: http://www.icehotel.ro/.
În fapt, doar pentru noutatea ideii merită să fie vizitat.

Lângă hotel, turiștii pot să arunce o privire și în interiorul Bisericii de Gheață, prima de acest fel din întreaga parte de sud-est a Europei. Lăcașul de cult este dotat cu mobilier, cruci și icoane făcute toate numai din gheața și zăpadă.

Aproape oricine a ajuns în aceste locuri a rămas cu amintiri plăcute, întrucât ai atâtea de văzut și admirat încât cuvintele sunt atât de puține pentru a descrie tot ce simți când vezi o mare de natură vie în fața ta, iar tu, neputincios, stai și privești uimit ..