Obiective turistice din Valcea

Manastirea Turnu

Manastire

Biserica veche ce se afla imediat la intrare, a fost ridicata in anul 1676, pe locul alteia din lemn, ctitoria fostului episcop de Ramnic, Varlaam, mitropolitul Tarii Romanesti, stins din viata in anul 1702. Asezamantul a fost o copie a manastirii Cozia-Veche, fiind refacut de Gherasim Timus (1894-1911), insa biserica veche a fost mistuita de flacari in 1932, scapand din calea incendiului doar casa lui Gherasim Timus si chiliile din vale. Intregul ansamblu a fost refacut in anul 1933. Aceasta bisericuta, mai mica are hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului". In jurul ei se pastreaza numeroase chilii sapate in piatra, iar in incinta se afla doua pesteri unde pustnicii se izolau de lume.

Manastirea Saracinesti

Manastire

Mosia in mijlocul careia a fost zidita biserica si cladirile manastiresti fusese a boierilor Saracinesti, de unde ramane si numele manastirii si a satului din jur - Marta monahia, in mirenie se numise Mihalcea, sotia lui Radu Pausescu clucerul.

Manastirea Stanisoara

Manastire

In 1747, Gheorghe Clucerul, impreuna cu alti boieri din Pitesti, zidesc aici o biserica ce a fost pustiita in 1788 de navalitorii turci, care au incendiat biserica iar pe calugarii iau omorat.
Intre anii 1803-1806 este reconstruit schitul Nucet-Stanisoara de catre monahii Sava si Teodosie, veniti de la Athos, sprijiniti de episcopul Iosif I al Argesului, dar incendiul din 1850 va distruge intregul asezamant.
Actuala biserica din piatra a fost construita intre anii 1903-1908, sub ctitoria episcopului Gherasim Timus, staret fiind Nicodim Manu. In anul 1937 se construieste biserica paraclis. Au participat la punerea pietrei de temelie sase arhierei membrii ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. La aceea vreme in incinta manastirii se gasea o casa de odihna cu 100 de paturi.
Intregul asezamant monahal se afla intr-un cadru natural linistit, inconjurat de frumuseti naturale ispititoare. Monahii duc o viata foarte austera, slujbele se tin noaptea, iar hrana este fara carne.

Schitul Troianu

Schit

Biserica cu hramul "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul", datand din secolul al XVIII-lea si casa staretiei au fost refacute de Hrisant Penetis (Hurezeanul), egumenul Manastirii Hurez.

Schitul Dobrusa

Schit

Schitul este situat in comuna Zlatarei, satul Dobrusa, judetu1 Valcea, la 15 km de orasul Dragasani (prin comuna Stefanesti) si la 7 km de Dragasani (prin satul Capul Dealului).

Biserica, cu hramul "Intrarea in Biserica", una din cele mai vechi fundatii din Oltenia, cu ctitori necunoscuti, fost schit de calugari (ea se poate plasa - ca vechime - alaturi de Cozia Veche si Vodita lui Nicodim, fiind atestata documentar din anii 1500-1520, cand se face pomenire despre daniile lui jupan Radu, jupan Badea, paharnic si jupanita Vladoaia, catre aceasta manastire.

Schitul Iezer

Schit

Primii ctitori ai acestui sfant lacas, pomeniti in pomelnic, sunt Radu cel Mare (1377-1383) si fiul sau Mircea cel Batran (1386-1418).

Schitul Ostrov

Schit

Este un schit de calugari, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" si se afla amplasat pe o insula a lacului de acumulare al hidrocentralei Calimanesti de pe raul Olt, fiind legat de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata printr-un pod, la o distanta de 5 km de la halta C.F.R. Calimanesti-Jiblea.
Biserica este rezidita pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau inceputul secolului al XV-lea , intre anii 1520-1521, fiind ctitorita de Neagoe Basarab si sotia sa, doamna Despina.

Schitul Bradu

Schit

Situat in satul Gurguiata de langa Baile Olanesti, Schitul Bradu a fost construit pe temelia unui schit mai vechi care se numea Schitul de sub Rapa Bradului, despre care aflam ca exista in 1766 si care are hramul „Sfantul Ioan Botezatorul”.

Schitul Jgheaburi

Schit

Sfantul schit a fost construit din lemn, in timpul lui Radu Negru, in anul 1310, iar in anul 1640, in timpul lui Matei Basarab, a fost refacut.

Actuala biserica a schitului dateaza abia din 1827, ridicata de preotii din Cheia si Cacova pe locul celei zidite in vremea lui Matei Basarab, in 1640, locas care - si el - inlocuia vechea bisericuta de lemn.

Statiunea Balneo Voineasa

Balneo

Indicatii terapeutice:
Nevroza astenica; stari de debilitate, surmenaj fizic si intelectual, convalescente; rahitism si tulburari de crestere la copii, diverse forme de astm bronsic si bronsite cronice astmatiforme.