Turism
RomaniaValceaCostestiManastire → Mănăstirea Arnota

Mănăstirea Arnota - Costesti

Mănăstirea Arnota este una dintre cele mai frumoase monumente bisericești și istorice din România fiind situată pe culmile munților Căpătânii pe teritoriul administrativ al comunei Costești din județul Vâlcea.

Mănăstirea a fost ridicată de Matei Basarab Vodă care s-a adăpostit pe aceste plaiuri în urma unui război cu turcii. Astfel între anii 1633-1636 domnitorul a ridicat mănăstirea Arnota în cinstea “Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril” pe ruinele unei vechi biserici, înconjurând-o cu multe chilii și oferind totodată și o clopotniță.


Mănăstirea Arnota cu obște de măicuțe este deosebită datorită sculpturilor delicate și a picturilor deosebit de frumoase.

De asemenea deosebită este ușa de la intrarea în mănăstire pe care a făcut-o domnitorul Brâncoveanu și pe care specialiștii au numit-o operă de artă.


În anul 1838 mănăstirea a suferit de pe urma unui cutremur însă a fost refăcută datorită domnitorului Barbu Știrbei în stil neogotic.

Mănăstirea Arnota a fost refacută de mai multe ori, însă pictura originală a rămas să mărturisească peste veacuri credința în Dumnezeu a celor ce s-au nevoit să urce pe munte și să înfrumusețeze acest locaș.
Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: