Turism
RomaniaValceaRamnicu ValceaManastire → Mănăstirea Cotmeana

Mănăstirea Cotmeana - Ramnicu Valcea

Despre mănăstirea Cotmeana se spune că ar putea fi chiar cea mai veche mănăstire din Țara Românească.

Mănăstirea Cotmeana este una dintre ctitoriile principale ale lui Mircea cel Bătrân fiind renovată prin 1711 de domnitorul Constantin Brâncoveanu, însă conform unor cercetători originile ei se pierd foarte departe în trecut.

Ansamblul mănăstirii este unul feudal având scop de apărare strategic, zidurile acesteia fiind prevăzute cu goluri de tragere.

Restaurările făcute între anii 1922-1924 au scos la iveală pictura originală și discuri ceramice cu scop decorativ folosite pentru prima dată în Țara Românească.

De asemenea odată cu renovările efectuate în curtea mănăstirii au fost găsite monezi de aur și discuri din teracote care acum se află sub custodia Muzeului Județean Argeș și de asemenea au fost descoperite morminte ale călugărilor athoniți care au viețuit aici.


Mănăstirea Cotmeana deține în prezent cel mai vechi clopot din Țara Românească fabricat în anul 1385.

În decursul istoriei această mănăstire a trăit vremuri grele, aici existând și o ușă secretă care era folosită în caz de nevoie.

Dintr-un ordin al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, mănăstirea Cotmeana a devenit biserică parohială recăpătându-și drepturile de mănăstire abia în 1995 când pe ruinele vechii mănăstiri a fost ridicat un frumos ansamblu mănăstiresc care acum are obște de călugări cu viața activă.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: