Turism
RomaniaValceaRomanii de JosManastire → Mănăstirea Horezu

Mănăstirea Horezu - Romanii de Jos

Așezată într-un loc deosebit de pitoresc și încărcat de spiritualitate, la poalele munților Capățânii, liniștea mănăstirii Horezu este tulburată doar de strigătul huhurezilor care străbat tăcerea.

Potrivit însemnărilor domnitorului Constantin Brâncoveanu, biserica a fost zidită “într-al doilea an al domniei noastre pus-am temelie și am început a zidi mănăstire”.

Astfel între anii 1690-1693 s-a ridicat mănăstirea Horezu care a fost sfințită în 8 septembrie 1693. În anul 1695 mănăstirea a fost înzestrată de voievod cu moșii în județele din jur.


Mănăstirea Horezu este cel mai mare complex monahal din România și cuprinde: Biserica cu hramul Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena, Biserica Bolniței, ridicată de soția domnitorului, Schitul “Sfinților Apostoli” ridicată de starețul mănăstirii în 1698 Ioan Arhimandritul și Schitul Sfântului Ștefan înălțat în anul 1703 de fiul cel mare al domnitorului.


Mănăstirea este deosebit de frumoasă , adevărata realizare a artei brâncovenești remarcându-se măiestria culorilor și a liniilor precum și originalitate. Însuși marele istoric Nicolae Iorga a fost unul dintre cei care au dat mărturie despre frumusețea mănăstrii și buna ei execuție.

Mănăstirea Horezu inclusă în Patrimoniul UNESCO dispune de o valoroasă bibiliotecă înființată de însuși marele voievod om de înalta valoare și cultură aleasă.

În localitatea Horezu aflată în vecinătatea mănăstrii are loc în prima duminică din luna iunie târg de oale, localnicii din zonă fiind renumiți pentru lucrări artizanale, în jurul mănăstirii dezvoltându-se încă de la începuturi o adevărată comunitate artistică tradițională în stil brâncovenesc.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: