Conace din Vaslui

Conacul Roset-Bals

Conac

Prima atestare documentara a conacului de la Pribesti dateaza din timpul domniei lui Constantin Cantemir, 14 noiembrie 1691, cand marele boier, vistiernicul Iordache Ruset, fiul lui Constantin Cuparul capuchehaia, personalitate de prim rang in viata politica a Moldovei de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea, a cumparat mosia Pribesti, cu " casa... si pivnita de piatra", de la Axinia, sotia raposatului boier Darie Carabat, fost mare spatar.

Conacul Rosetti-Solescu

Conac

Casa Rosetti-Solescu este o cladire reprezentativa pentru arhitectura moldoveneasca si romaneasca, in general, de la inceputul secolului al XIX-lea (cca. 1827), imbinand elemente traditionale cu cele ale stilului neoclasic, predominant in Europa acelor vremuri.

Este construita din caramida, pe fundatie de piatra, avand un plan ordonat de un ax central, cu trei nivele (demisol, parter si etaj), incaperile fiind grupate in jurul unui hol central, din care se accede la toate camerele prin intermediul culoarelor, scara de lemn cu balustrada sculptata.