Obiective turistice din Hunedoara, Hunedoara

Castelul Corvinestilor

Castel

Castelul Corvinestilor din Hunedoara este unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii medievale din Romania.Este atestat in documente inca de la inceputurile secolului XIV-lea. In 1409 regele Sigismund de Luxembourg, daruieste acest castel cu tot domeniul ce-l inconjura printului Voicu ca dovada a recunostintei pentru actele sale de curaj.

Iancu de Hunedoara, fiul lui Voicu, face schimbari radicale construind un turn masiv, pod mobil si zid de aparare transformand vechiul castel in fortareata militara care sa reziste asediului unei numeroase armate. Urmasii lui Iancu de Hunedoara au continuat lucrarile la acest castel: Matei Corvin reconstruieste aripa nordica a castelului, iar mai tarziu Gabriel Bethlen ridica latura de sud.
Aici alterneaza acum stilul renascentist, vechiul stil gotic si baroc. In anul 1880 castelul Corvinestilor a fost declarat monument istoric.

In salile muzeului sunt expuse piese de ceramica, documente si arme din cele mai vechi timpuri ce pot fi admirate de vizitatori.

Parcul National Retezat

Parc

Localizat in partea vestica a Romaniei, Retezatul este cel mai vechi parc national din tara, fiind declarat prin lege in anul 1935. Parcul are o suprafata de 38.047 ha, din care 1.800 ha au fost declarate ca arie strict protejata numita \"Gemenele\". Relieful predominant glaciar - adapostind peste 80 de lacuri glaciare, printre care cel mai adanc (Zanoaga 29m) si cel mai intins (Bucura 8.86 ha.) - atrage an de an numerosi turisti in special in sezonul de vara.
Vizitarea parcului se face numai pe potecile marcate, camparea este permisa numai langa cabana Pietrele, cabana Buta, langa refugiul Salvamont de la lacul Bucura si in Poiana Pelegi.