Turism
RomaniaDoljCraiovaManastire → Mănăstirea Bucovăț

Mănăstirea Bucovăț - Craiova

Mănăstirea Bucovăț este o biserică străveche ce a rămas neschimbată în ciuda trecerii timpului, zidurile acestei mănăstiri existând încă din timpul Primului Război Mondial.
Caracterul de unicitate al acestui locaș de cult îl dă pictura Zodiacul, o pictură ce reprezintă fiecare zi din an cu sfântul respectiv acelei zile.

Mănăstirea Bucovăț a fost zidită în 1483 pe locul fostului castru roman Pelendava din piatră și cărămida luată de aici.

Primul nume al mănăstirii a fost cel de Cosuna, iar după restaurarea mănăstirii din 1572 făcută de banul Ștefan și fiul său Parvu, mănăstirea a primit pe lângă numele vechi și cel de Bucovăț de la moșia cu același nume.

De-a lungul timpului mănăstirea Cosuna Bucovăț a suferit din cauza inundațiilor și a cutremurului fiind chiar și părăsită pentru o perioadă.

Dupa Primul Razboi Mondial mănăstirea Cosuna Bucovăț a fost restaurată în forma care există și astăzi. Desființată în anul 1939 mănăstirea a fost reînființată ca parohie precum funcționează și astăzi.

De la începuturile sale mănăstirea a fost căutată de personajele importante și ilustre din vremurile vechi fiind înzestrată cu averi și mosii.În prezent din vechea mănăstire s-a păstrat biserica.

Se spunea despre această mănăstire “că este frumos zidită cum numai la puține biserici din tara noastra se întâlnește” .

Printre frumoasele elemente ale bisericii fresca pictată din altar este o lucrare de mare valoare a picturii românești deși pictorii au rămas necunoscuți.

Un alt element foarte frumos și deosebit de o valoare inestimabilă este Zodiacul pictat în pronaosul bisericii care prezintă fiecare zi a anului cu sfântul respectiv.

În prezent biserica mănăstirii Bucovăț este monument istoric și în vechile chilii funcționează acum Seminarul Teologic Mitropolitan.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: