Turism
RomaniaSuceavaGura HumoruluiManastire → Mănăstirea Arbore

Mănăstirea Arbore - Gura Humorului

Mănăstirea Arbore este un impozant lăcaș de cult ce se află în frumoasa Bucovină în satul cu același nume și care a fost ridicată în anul 1503 de Luca Arbore, un înalt dregător al domnitorului Ștefan cel Mare.

Dregătorul și boierul Arbore a construit biserica mănăstirii Arbore în plan dreptunghiular cu o siluetă elegantă, cu pereți netezi și drepți, accentuată de prelungirea pereților în partea de vest și prin unirea acestora în partea de sus printr-o arcadă.

Frescele din biserica mănăstirii Arbore sunt deosebit de frumoase, pereții exteriori fiind pictați pe un fond verde deosebit de frumos.

Pictura interioară a bisericii mănăstirii Arbore a fost executată în 1541 de către pictorul Coman Dragoș la chemarea Anei fiica lui Arbore.

Acesta fiind umblat prin lume, aduce în biserica răsăriteana un suflu nou de artă moldovenească, prin spontaneitatea picturii, calitatea decorativă și transparența culorii.

În biserica mănăstirii Arbore se poate vedea în pronaos chivotul de mormânt al ctitorului care este executat în stil gotic, de asemenea în curtea mănăstirii se pot vedea două blocuri de piatră în care au fost pregătite frumoasele culori cu care a fost pictată mănăstirea Arbore.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: