Turism
RomaniaArgesStefanestiCasa Memoriala → Casa Memorială Liviu Rebreanu

Casa Memorială Liviu Rebreanu - Stefanesti

Pe Argeș în jos, Pe un mal frumos …așa începe renumita baladă românească "Miorița" descriind frumusețea plaiurilor românești. Marele romancier Liviu Rebreanu nu putea să găsească un loc mai frumos pentru a–și scrie marele opere decăt în acest sat ale cărui dealuri scriitorul le-a colindat în plimbările sale și care au fost pentru scriitor uneori sursa de inspirație.


Casa memorială “Liviu Rebreanu” este casa în care marele romancier român a locuit începând din anul 1930 când a cumpărat locuința vrăjit fiind de frumusețea plaiurilor argeșene renumite și pentru vinurile sale de calitate cunoscute încă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân.


Romancierul a trăit în aceasta casă cu intermitențe uneori făcând o escală la București unde avea un apartament, locuind aici până la moartea sa survenită în anul 1944 pe când maestrul avea 59 de ani.

Casa în care a locuit scriitorul a fost construită la începutul secolului și în acest loc prozatorul și-a scris romanele: Jar, Amândoi, Gorila și de asemenea Răscoala.

Casa în care a locuit scriitorul poartă astăzi denumirea de Casa memorială “Liviu Rebreanu” și a fost deschisă ca secție a Muzeului Județean Argeș în anul 1969 la 27 mai.

Casa memoriala “Liviu Rebreanu” adăpostește obiecte personale, mobilierul și biblioteca personală a prozatorului român. De asemenea în casa memorială se află expuse fotografii ale romancierului singur ori cu familia, reviste și cărti studiate de scriitor.


În 1944 scriitorul Liviu Rebreanu a fost înmormântat în satul argeșean Valea Mare unde a locuit, iar mai târziu osemintele sale au fost strămutate la București în cimitirul Bellu, operele sale și valoarea sa ca scriitor fiind îndelung apreciată în ansamblul culturii românești.

.Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: