Turism
RomaniaBihorBaile 1 MaiRezervatie → Rezervaţia naturală Pârâul Peţa

Rezervaţia naturală Pârâul Peţa - Baile 1 Mai

Rezervaţia pârâul Peţa este un obiectiv turistic de mare importanţă, unic în România şi în lume care se întinde pe o suprafaţă de 4 ha adăpostind floarea de lotus în lacul termal şi oferind beneficiile balneoclimaterice tuturor celor care vin în această zonă pentru tratamentul unor afecţiuni.

Rezervaţia pârâul Peţa se află în staţiunea balneoclimaterică 1 Mai care în secolele XV-XVII era numită Băile Episcopiei.

Aici se găseşte floarea albă de nufăr termal care a supravieţuit ultimei ere glaciare în mod natural. Floarea de nufar se presupune că ar fi ajuns aici odată cu venirea turcilor sau a fost adusă de către păsările călătoare şi mai apoi a găsit în apa termală un loc propice de dezvoltare.

Pârâul Peta izvorăşte chiar din Băile 1 Mai iar temperatura apei atinge 30 grade Celsius chiar şi în perioada rece a anului, de aceea localităţii i s-a mai spus “localitatea unde cântă broaştele şi iarna”.
Totodată în Rezervaţia pârâului Peţa, în lacul cu nuferi termali trăiesc specii de melci şi peşti printre care “roşioara lui Racoviţă”.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: