Turism
RomaniaBihorChei → Cheile Râmetului

Cheile Râmetului - Bihor

Supranumite si Cheile Râmetilor, acest obiectiv se află în partea de est a munţilor Trascău fiind cel mai mare obiectiv natural din aceşti munţi, aproape de mănăstirea Râmeti, iar de la mănăstire spre satul Cheia se poate ajunge direct pe traseul cheilor Râmetului.

Cheile Râmetului formate într-un cadru natural excepţional au fost declarate Rezervaţie Naturală Complexă înca din anul 1969.


Pârâul Râmet ce trece prin munţii Trascăului formează între vârfurile Trascău şi Vulturilor un sector de chei pe o distanţă de 1 kilometru. Foarte interesant este că de-a lungul cheilor în trecut exista o peşteră cu forma unui tunel ale cărei urme se văd şi în prezent.
Odată cu trecerea timpului tavanul s-a prăbusit încet, iar astfel au evoluat în ritm lent Cheile Râmetului.

În zona se pot observa marmite, cele mai frumoase fiind în sectorul unde cheile se îngustează foarte mult, locul fiind numit “La cuptoare”.

În partea centrală a Cheilor Râmeţilor se află un tunel de aproximativ 15 metri lungime şi înalt de 4-5 metri.

La aproximativ 3 km înspre mănăstirea Râmet, pârâul Pamet formează un nou sector de chei pe o lungime de circa 100m, de altfel foarte frumoase având aspectul unei porţi imense şi reprezentând stâlpi, turnuri, grote şi diaclize.

În faţa tuturor acestor minunăţii lucrate cu migală de mama natură, sufletele oamenilor se unesc în admiraţie ajutându-i sâ se împrietenească.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: