Obiective turistice din Brasov

Biserica Neagra

Biserica

Construita in jurul anului 1380 si cunoscuta initial sub numele de Biserica Sfanta Maria cladirea a fost partial distrusa dupa marele incendiu din 1689 cand a primit numele de Biserica Neagra. Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania datand din secolele XIV-XV.

Castelul Bran

Castel

La inceput Castelul Bran a fost o baza militara, in 1920 a fost transformat in resesinta regala

Cetatea Fagarasului

Cetate

Este cel mai impunator monument al tinutului si unul din cele mai mari si mai bine pastrate din intreaga tara. In 1310 voievodul Transilvaniei, Ladislau Kan construieste o cetate de lemn, inconjurata cu valuri de pamant supusa refacerilor in secolele XV-XV??. In 1539, voievodul Stefan Mailat recladeste o parte din cetate. Ulterior cetatea s-a aflat in posesia lui Baltazar Bathori, apoi a lui Mihai Viteazul (1599-1600), a lui Stefan Csaki (1601-1613), Gabriel Bethlen (1613-1629).

Cetatea Cristian

Cetate

Biserica cetate din Cristian dateaza din 1495. Cristianul este o localitate infiintata de sasi in 1223 si pastreaza influente puternice ale culturii saxone. Muzeul din comuna reconstituie parte din acest heritage.

Castelul Baroc

Castel

Simbata de Jos gazduieste, intr-o stare avansata de degradare, un castel baroc datand 1770, construit de Samuel von Brukenthal.

Manastirea Brancoveanu

Manastire

Ctitorita de Constantin Brancoveanu in anul 1698 cu existenta neintrerupta pana in 1785, cand a fost distrusa din ordinul guvernului de la Viena. A ramas in parasire pana in 1935, desi crdinciosii s-au adunat aici an de an, de "Izvorul tamaduirii", pentru a lua apa din izvor.

Muzeul Primei Scoli Romanesti

Muzeu

Muzeul primei scoli romanesti este adapostit in cladirea vechi scoli romanesti. Aici s-a predat pentru prima data in limba romana in anul 1559 - a fost prima scoala romaneasca din tara.

Adresa: P-ta Sfatului 25

Muzeul de Istorie

Muzeu

Casa Sfatului (in piata centrala a vechii cetati) este monument istoric si de arhitectura atestat documentar inca din secolul al XV-lea, avand cca. 3000 piese expuse in 17 sali, pe cele trei nivele ale cladirii .

Muzeul Casa Muresenilor

Muzeu

Casa Muresenilor s-a infiintat in anul 1968, ca urmare a donatiei facute de urmasii familiei Muresianu. Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite in viata culturala si politica a vremii lor.

Adresa: P-ta Sfatului 25

Turnul Negru

Turn

Aceasta constructie a aparut odata cu ridicarea zidurilor de aparare a orasului in secolul 14. Zidaria turnului are o inaltime de peste 10 metri. Accesul se facea pe o poarta situata la 2 metri inaltime fata de baza. Legatura intre fortificatiile orasului si turn se realiza printr-un pod mobil. Acoperit initial cu un acoperis in forma de piramida, Turnul Negru a fost lovit de un traznet in 23 iulie 1559. De aici vine si numele sau.