Obiective turistice din Bucuresti

Muzeul Tehnic

Muzeu

Muzeul a fost fondat in 1909 de inginerul Dimitrie Leonida (1883 - 1965) avand ca model Muzeul Tehnic din Munchen (1903), vizitat de Leonida in perioada studiilor universitare efectuate la Politehnica din Charlottenburg (1903 - 1908), langa Berlin.

Manastirea Plumbuita

Manastire

In prima forma, manastirea a fost construita de voievodul Petru cel tanar (1559-1468) si a suferit multe prefaceri, pana in 1647, cand Matei Basarab o reconstruieste din temelie, adaugand asezamantului Casa Domneasca.
Manastirea Plumbita a avut rol important in istoria Bucurestiului, incepand de la sfarsitul secolului al XVi-lea. Aici a luat fiinta, in anul 1573, cea dintai tipografie din Bucuresti

Soseaua Colentina

Casa Memoriala Gala Galaction

Casa Memoriala

Asezata intr-un cartier din nordul orasului, pe strada care astazi poarta numele scriitorului (fosta Mihail Cornea), casa a fost construita in anul 1912, familia acestuia (parintii si cele patru fiice) mutandu-se trei ani mai tarziu, cum consemneaza si placa memoriala plantata pe frontispiciul cladirii. Casa se aliniaza arhitectonic celor din zona, scriitorul - niciodata instarit - reusind aceasta performanta in urma publicarii Bisericutei din razoare.

Muzeul CFR

Muzeu

In anul 1924 a aparut ideea infiintarii unui muzeu al cailor ferate, fapt pentru care au fost salvate de la dezmembrare sau de la distrugere mai multe locomotive si vagoane vechi, pana atunci ratacite prin diferite depouri, asteptandu-si momentul cand vor fi trimise la "fier vechi". Atunci a scapat de la casare legendara locomotiva Calugareni, una dintre primele locomotive care au circulat pe linia de cale ferata Bucuresti Filaret–Giurgiu.Ca o solutie de moment s-a recurs la gararea pe liniile din parcul Stadionului Giulesti a intregului material rulant salvat. Practic, aici s-a format nucleul Muzeului Ceferistilor, care s-a inaugurat la 10 iunie 1939, cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la deschiderea liniei Bucuresti Filaret–Giurgiu, in cadrul serbarilor "Ceferiadei". Toate celelelalte exponate au fost etalate in conditii improvizate, intr-o sala de 45 m lungime din cadrul arenelor aceluiasi stadion.

Muzeul colectiilor de arta

Muzeu

Muzeul Colectiilor de Arta se afla intr-o cladire istorica a Bucurestiului - Palatul Romanit, a carui constructie a fost inceputa in primii ani ai veacului al XIX-lea. In deceniul al treilea al secolului XIX, edificiul a ajuns in posesia lui Grigore Romanit, mare vistiernic al domnitorului Grigore Ghica (1822-1828). In timpul lui Alexandru Ghica (1834-1842) cladirea a adapostit Cancelaria Domneasca si, ulterior, Curtea Administrativa a Tarii Romanesti. Dupa Unirea Principatelor Romane (1859), ea a trecut in posesia Ministerului de Finante, care, in l884, a adaugat cele doua corpuri laterale, pastrand in ansamblu stilul neoclasic initial. In anul l978, Palatul Romanit a primit o noua destinatie, prin crearea Muzeului Colectiilor de Arta. Dupa ample lucrari de consolidare si restaurare, in corpul dinspre Calea Grivitei a Palatului Romanit, incepand din toamna anului 2003, Muzeul Colectiilor de Arta repune in circuit public 14 din cele 44 de colectii donate statului roman incepand cu anul 1927

Muzeul Cotroceni

Muzeu

Muzeul National Cotroceni este o institutie de specialitate, axata pe reflectarea istoricului ansamblului medieval si modern Cotroceni, pe evolutia si transformarile sale, survenite de-a lungul timpului. Partea medievala a Muzeului National Cotroceni este reprezentata de spatiile construite în timpul domniei voievodului Serban Cantacuzino (1678-1688). Intre 26 mai 1679 si 24 aug. 1682 - date aflate în inscriptia de pe ancadramentul usii bisericii si în aceea aflata lânga fresca ctitorilor - au fost ridicate biserica, chiliile, casele domnesti, ansamblul acestor constructii formând manastirea Cotroceni, resedinta a ctitorului ei. Actualmente, în cadrul muzeului pot fi vizitate cuhnia (bucataria) manastirii Cotroceni, trapeza (sala de mese) si câteva chilii, ca si pivnita mare a caselor domnesti, spatii reprezentative pentru tehnica de constructie si pentru arhitectura autohtona de la sfârsitul secolului al XVII-lea.Cotroceni National Museum is a specialist institution, focused on reflecting the whole history of medieval and modern Cotroceni on evolution and its transformations occurred along time. The National Museum of Medieval Cotroceni is represented by space built during the reign of Governor Serban Cantacuzino (1678-1688).Between May 26 and 24 August 1679. 1682 - date in the inscription on the door of church and therefore located next fresco - were high church, the cells houses, all these buildings forming Cotroceni Monastery, residence of the founder. Currently, the museum can be viewed cuhnia (kitchen) Cotroceni monastery, trapeze (the dining room) and a few cells, and basement large houses , representative of the technical areas of construction and local architecture from the end of the century XVII .

Muzeul Curtea Veche

Muzeu

Muzeul Curtea Veche este un muzeu în aer liber din Bucuresti, sectorul 3, situat în zona Lipscani pe locul ruinelor Curtii Vechi. Muzeul pastreaza vestigiile fostei Cetati de Scaun a Bucurestiului, care au rezistat timpului, catastrofelor naturale si intemperiilor. Majoritatea urmelor fostei Cetati de scaun a Bucurestiului au fost scoase la iveala prin sapaturile arheologice din 1953. Între 1967-1972 au urmate alte sapaturi arheologice, acestea scotând la iveala alte vestigii istorice.
În interiorul muzeului pot fi vizitate descoperirile arheologice efectuate de-a lungul timpului, acestea putând oferi o perspectiva despre aspectul Curtii Vechi. Printre aceste descoperiri se numara: metode tehnice de constructie din secolul al XIV-lea pâna în secolul al XIX-lea, elemente din sitemul de alimentare cu apa, baia turceasca a palatului, decoratiuni arhitectonice exterioare, geometria interioara initiala si picturi murale.

Muzeul de Arta Veche Apuseana

Muzeu

Deschis spre larga vizitare in aprilie 1947, Muzeul de Arta Veche Apuseana “ing. Dumitru Furnica-Minovici” este o cladire – institutie armonios construita, casa si colectia aflandu-se intr-un echilibru perfect, rod al multor schite facute de fondator si de arhitectul angajat, Enzo Canella. Casa este ridicata in stil Tudor ( asa-zisul gotic tertiar sau perpendicular-englezesc ) cu insertii specifice stilului normand ( rezalidul si manoires-urile ).
Colectia cuprinde arme medievale si moderne, vitralii austriece, germane, elvetiene, flamande, tapiserii flamande tesute la razboi vertical, mobilier ( austriac , italian ) , opere ale unor pictori flamanzi, italieni, germani, raritati bibliofile, etc. Nascut la 14 decembrie 1897, in ceea ce ulterior va fi numit raionul Stalin, dintr-un negustor brasovean - Zaharia Furnica - si una dintre surorile celebrilor frati medicinisti Minovici - Elena Minovici - Dumitru Furnica-Minovici a lasat viitorimii o casa-muzeu de un farmec aparte, unica in spatiul mioritic ondulat spre nemarginire. Dupa absolvirea liceului, fondatorul de mai tarziu al muzeului ce-i poarta numele.

Muzeul de istorie naturala

Muzeu

Prin decretul princiar nr. 142, semnat de domnitorul Alexandru Ghica (1834-1842), este fondat "Museul National" din Bucuresti. Initiativa fondarii acestei institutii a apartinut fratelui domnitorului, marele ban Mihalache Ghica, "mare vornic al trebilor dinlauntru". El a fost si primul donator important al nou infiintatului muzeu, oferind noii institutii culturale o colectie de 1250 de monede grecesti, romane si bizantine, o colectie de 150 de minerale si una cuprinzând 213 cochilii de moluste; de asemenea, marele ban Mihalache Ghica a mai donat muzeului un important numar de pesti, pasari, mamifere si fosile. Carol Wallenstein de Vella, cetatean austriac de origine croata, este numit conservator al Muzeului. El a fost primul conservator si director al Muzeului.

Gradina Botanica

Gradina