Turism
RomaniaCaras SeverinCarasovaPestera → Peștera Popovăț

Peștera Popovăț - Carasova

Peștera Popovăț cunoscută și sub numele de Megiurca din Cheile Carașului din munții Aninei a fost descoperită în 1890 în timpul unei dinamitări când s-a deschis o intrare în peșteră.


Peștera aparține administrativ de localitatea Iabalcea și are o lungime de 1121 metri, situată la o altitudine de 421 metri. Aceasta are un etaj fosil și un altul subfosil.

Din intrarea în peșteră se pătrunde la etajul superior în Sala cu Prăbușiri și Turnul lui Adam. Prima încăpere a peșterii Popovăț, Sala cu Prăbușiri, are o înălțime de 20 metri și înăuntrul ei se găsește multă stâncărie prăbușită de sus.

Etajul inferior subfosil este străbătut de un curs de apă temporar care formează cinci sifoane. Tot aici se găsește Sala cu Oase unde se află resturi scheletice de lilieci, rozătoare și colti de urs.

Cea mai mare sală a peșterii Popovaț este Sala Finală care este și cea mai frumoasă, aici se găsesc formațiuni concreționate deosebit de frumoase.

Pestera Popovăț este o peșteră caldă, iar aici s-au găsit unelte de os folosite de oamenii care se adăposteau în peșteră. Considerată Rezervație Speologică din anul 1963, peștera se poate vizita în cadru organizat.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: