Turism
RomaniaCaras SeverinResitaPestera → Peștera Buhui

Peștera Buhui - Resita

La intrarea în cadrul Ocolului Silvic Anina pe teritoriul localității cu același nume se află Peștera Buhui. Aceasta se află în Valea Buhui pe Dealul Culmea Urșilor și este peștera cu cel mai lung traseu de apă subteran din Banat.

Primele cercetări în peștera Buhui au fost făcute între anii 1875-1884. Peștera este scăldată de apa Buhuiului și prezintă forme de eroziune: marmite, nivele de curgere, săritori, nivele și forme de coroziune: alveole, muchii tăioase, șepte de podea, lingurițe de asemenea și forme de desprindere: blocuri și cupole de prăbușire și nu în ultimul rând foarte frumoase concrețiuni: stalactite, baldachine, candelabre, cruste, cristale, perle.

În peștera Buhui s-au găsit fosile aparținând scheletelor de Ursus Spaleus, foarte interesante fiind hornurile care comunică cu alte peșteri.

De asemenea în peșteră există cascade ale căror lacuri depășesc 5 metri adâncime.

Pentru vizitarea peșterii Buhui turiștii au nevoie de circa 5 ore și echipament corespunzător, barcă de cauciuc, coardă de 30 metri și neopren.


Aceasta peșteră este a doua ca mărime din Banat cu o lungime totală de 3217 metri și a fost declarată Rezervație Naturală Speologică.

Este recomandat ca vizitarea peșterii Buhui să se facă sub îndrumarea unui ghid și în perioadele secetoase când apa din peșteră scade mult.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: