Turism
RomaniaCovasnaBalvanyosPestera → Peștera Puciosului

Peștera Puciosului - Balvanyos

Denumirea de peștera Puciosului provine de la emanațiile puternice de gaze din această peșteră în urma unor erupții vulcanice. Însă tocmai acest lucru îi conferă un statut aparte printre peșterile din România.

Peștera Puciosului se află la o altitudine de 1.092 metri. Aceasta este o cavitate stâncoasă cu o lungime de 14m situată în masivul Puciosu care s-a format în urmă cu aproximativ un milion de ani ca urmare a activității vulcanice din zonă.

Peștera emană puternice gaze de hidrogen sulfurat și bioxid de carbon astfel încât coborarea în peșteră este aproape imposibilă.

Caracterul de unicitate îl dau pereții peșterii care prezintă o depunere galbenă, fiind vorba despre o fază mofetică cu hidrogen sulfurat. Bioxidul de carbon fiind mai greu decât aerul umple partea de bază a cavității înlocuind oxigenul din peșteră astfel încât coborârea sub nivelul gazului reprezintă pericol de moarte.

Datorită gazelor înecăcioase este recomandat ca vizitarea peșterii să se facă sub îndrumarea unui însoțitor și cu foarte mare precauție.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: