Obiective turistice din Hunedoara

Castelul Corvinestilor

Castel

Castelul Corvinestilor din Hunedoara este unul dintre cele mai valoroase monumente ale arhitecturii medievale din Romania.Este atestat in documente inca de la inceputurile secolului XIV-lea. In 1409 regele Sigismund de Luxembourg, daruieste acest castel cu tot domeniul ce-l inconjura printului Voicu ca dovada a recunostintei pentru actele sale de curaj.

Iancu de Hunedoara, fiul lui Voicu, face schimbari radicale construind un turn masiv, pod mobil si zid de aparare transformand vechiul castel in fortareata militara care sa reziste asediului unei numeroase armate. Urmasii lui Iancu de Hunedoara au continuat lucrarile la acest castel: Matei Corvin reconstruieste aripa nordica a castelului, iar mai tarziu Gabriel Bethlen ridica latura de sud.
Aici alterneaza acum stilul renascentist, vechiul stil gotic si baroc. In anul 1880 castelul Corvinestilor a fost declarat monument istoric.

In salile muzeului sunt expuse piese de ceramica, documente si arme din cele mai vechi timpuri ce pot fi admirate de vizitatori.

Parcul National Retezat

Parc

Localizat in partea vestica a Romaniei, Retezatul este cel mai vechi parc national din tara, fiind declarat prin lege in anul 1935. Parcul are o suprafata de 38.047 ha, din care 1.800 ha au fost declarate ca arie strict protejata numita \"Gemenele\". Relieful predominant glaciar - adapostind peste 80 de lacuri glaciare, printre care cel mai adanc (Zanoaga 29m) si cel mai intins (Bucura 8.86 ha.) - atrage an de an numerosi turisti in special in sezonul de vara.
Vizitarea parcului se face numai pe potecile marcate, camparea este permisa numai langa cabana Pietrele, cabana Buta, langa refugiul Salvamont de la lacul Bucura si in Poiana Pelegi.

Statiunea Balneo Geoagiu Bai

Balneo

Indicatii terapeutice:
Afectiuni reumatismale, degenerative inflamatorii , abarticulare, post traumatice, ginecologice; afectiuni ale sistemului nervos periferic, boli dermatologice, nevroze astenice, boli profesionale, afectiuni ale aparatului renal, afectiuni asociate endocrine, boli de nutritie, afectiuni metabolice.

Manastirea Prislop

Manastire

Dupa traditie biserica manastirii a fost zidita de ucenicii lui Nicodim ins ecolul al XIV-lea.
Manastirea a fost refacuta in anul 1564 de domnita Zamfira, fiica lui Moise Voievod al Tarii Romanesti. Incendiata de Bukow in anul 1762 a fost restaurata de mai multe ori in veacurile urmatoare.

Schitul Colt

Schit

Cativa sihasti s-au asezat aici in a doua juamtate a secolului al XV-lea si au intemeiat o mica pustniceasca, sunoscuta sub numele Raul de Mori. In prima jumatate a sec a XVii-lea calvinii i-au izgonit pe calugari din manastire.
Biserica din piatra ctitorita in sec al XIV-lea a fost transformata in grajd pe perioada comunista, ajungand intr-o stare de degradare totala. Obstea a trecut prin amri greutati ca sa-i poata reda adevaratul statut.

Manastirea Crisan

Manastire

Manastirea dateaza de pe la 1450, fiind singura din partile Zarandului cu atestare documentara si care a durat cel mai mult timp. Biserica ridicata din piatra si caramida, a trecut prin multe faze de distrugere. Parasita prin 1784, si-a incetat activitatea odata cu rascoala lui Horia, Closca si Crisan.
Dupa 1989, Ieromonahul Visarion Neag., fost calugar la manastirea Sihastira, Neamt, dar nascut pe aceste meleaguri, a luat inititatica reinfiintarii manastirii, fapt implinit in urma aprobarii Episcopiei Aradului si a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
S-a inaltat mai intai o cladire cu etaj din zid, pentru chilii, trapeza si bucatarie, dupa care s-au construit biserica si un altar de vara

Manastirea Criscior

Manastire

In partea locului n-a existat niciodata viata monahala, dar dupa 1990, credinciosii au dorit sa aiba si ei un asezamant manastiresc.
Fundatia pentru biserica s-a turnat in 1992, constructia s-a ridica t in 1993 si a fost pictata in 1994

Schitul Cucuis

Schit

In trecutul indepartat, in zona a existat o sihastrie in amintirea careia s-a ridicat o troita, prezenta si astazi.
Initiativa infiintarii unui asezamant monahal in zona a avut-o familia gheorghe si Lidia Munteanu din Orastie. Unul dintre fii familiei este calugar la Sfantul Munte Athos, din Grecia.

Schitul Ghelari

Schit

Constructia bisericii a inceput in 1939 si s-a terminat in in 1973m an in care a fost sfintita la 4 noi.
Pana in 1992, biserica-catedrala a fost folosita ca biserica de mir. La initiativa PS Episcop Timotei al Aradului si Hunedoareim in 1992, s-a infiintat in incinta bisericii, unde sunt si cladirile-anexe necesare, un schit cu destinatie pentru maici.

Schitul Straja

Schit

Ridicarea bisericii a inceput la 22 mai 1999, an in care a fost si terminata, iar sfintirea a aviut loc la 23 oct 1999