Schituri din Hunedoara

Schitul Colt

Schit

Cativa sihasti s-au asezat aici in a doua juamtate a secolului al XV-lea si au intemeiat o mica pustniceasca, sunoscuta sub numele Raul de Mori. In prima jumatate a sec a XVii-lea calvinii i-au izgonit pe calugari din manastire.
Biserica din piatra ctitorita in sec al XIV-lea a fost transformata in grajd pe perioada comunista, ajungand intr-o stare de degradare totala. Obstea a trecut prin amri greutati ca sa-i poata reda adevaratul statut.

Schitul Cucuis

Schit

In trecutul indepartat, in zona a existat o sihastrie in amintirea careia s-a ridicat o troita, prezenta si astazi.
Initiativa infiintarii unui asezamant monahal in zona a avut-o familia gheorghe si Lidia Munteanu din Orastie. Unul dintre fii familiei este calugar la Sfantul Munte Athos, din Grecia.

Schitul Ghelari

Schit

Constructia bisericii a inceput in 1939 si s-a terminat in in 1973m an in care a fost sfintita la 4 noi.
Pana in 1992, biserica-catedrala a fost folosita ca biserica de mir. La initiativa PS Episcop Timotei al Aradului si Hunedoareim in 1992, s-a infiintat in incinta bisericii, unde sunt si cladirile-anexe necesare, un schit cu destinatie pentru maici.

Schitul Straja

Schit

Ridicarea bisericii a inceput la 22 mai 1999, an in care a fost si terminata, iar sfintirea a aviut loc la 23 oct 1999

Schitul Vulcan

Schit

In zona nu a exista viata monahala, dar la solicitarea credinciosilor din aceste locuri, Episcopia Aradului a aprobat, in 1992, infiintarea schitului cu destinatie pentru calugari. In luna aprilie 1998, pe locul sfintit in 1992 s-a inceput construirea bisericii, fiind terminata si pictata pana in 1999