Turism
RomaniaSibiuRezervatie → Rezervaţia alpină Bâlea

Rezervaţia alpină Bâlea - Sibiu

Rezervaţia alpină Bâlea cuprinde Lacul Bâlea şi împrejurimile sale care fac parte din muntele cu acelaşi nume. Rezervaţia se întinde pe o suprafata de aproximativ 115 ha şi este delimitată în partea sudică de vârful Vânătoarea lui Buteanu (2508 m), vârful Capra (2450 m), vârful Paltinul Mare (2480 m), în partea vestică de Muchia Buteanu, în partea estică de Muchia Bâlea iar în partea de nord de cascada Bâlea.

Cu excepţia unei mici porţiuni din preajma lacului, ce formează partea de jos a circului glaciar, relieful rezervaţiei Bâlea este foarte accidentat fiind format din pante abrupte cu înclinaţii de 25->45 grade, orientate in general pe direcţia nord-sud. În jurul lacului solul este unul de tip brun-alpin, iar in restul rezervaţiei solul este de tip schelet plin de grohotişuri şi de stânci golaşe. Pe o limba de stânca ce pătrunde până aproape de mijlocul lacului Bâlea, se află cabana Bâlea. Pe parcursul anului în rezervaţia alpină Bâlea temperatura medie a aerului oscilează intre minus 7 grade Celsius, pentru luna Ianuarie, şi plus 15 grade Celsius pentru luna Iulie. Flora acestei rezervaţii cuprinde elemente tipice pentru golurile de munte ale Carpaţilor Meridionali. În pajişti gasim asociaţii de specii ierboase dintre care predomină ţăpoşica (Nardus stricta), păiuşul roşu (Festuca rubra), păruşca (Festuca supina) şi firuţa (Poa media). Plantele lemnoase de tip jneapăn (Pinus montana), ienupăr pitic (Juniperus sibirca) şi smârdar (Rhododendron kotschyi) formează asociaţii pe stâncarii. Pe stânci creşte podoaba rară a munţilor, simbolul turismului voinicesc, floarea de colţ (Leontopodium alpinum). Fauna rezervaţiei Bâlea este reprezentată de capra neagră carpatică (Rupicapra rupicapra carpathica), vulturul cu barbă (Gypaetus barbatus) şi vulturul pleşuv negru (Aegypius monachus).

Rezervaţia alpină Bâlea este ocrotită pentru relieful său glaciar şi pentru flora şi fauna alpină pe care o adăposteşte. Accesul anual al miilor de turişti în această rezervaţie este uşurată mai ales din anul 1974, de când a fost dat în circulaţie turistică transfagărăşanul care este deschis publicului în perioada Iulie -> Septembrie.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: