Turism
RomaniaTimisSannicolau MareCastel → Castelul Nako

Castelul Nako - Sannicolau Mare

Castelul Nako a fost construit cu scopul de a fi locuinţă regală însă istoria a transformat acest castel în scopuri ce deserveau vremurilor şi astfel istoria castelului Nako este acoperită de povesti ale fiecărei etape în care rolul său a fost schimbat.

Castelul Nako din Sânnicolau Roman din judeţul Timiş a fost construit de Contele Nako Kalman în anul 1864 pentru a fi locul în care acesta va locui cu familia, în aceea vreme localitatea făcând parte din Imperiul Austro- Ungar.

Castelul Nako a fost conceput într-un stil arhitectonic neoclasic , înconjurat de un parc amplu având specii rare de arbori.

În construcţia castelului elementul central îl are turnul de inspiraţie medievala. Castelul are 99 de încăperi şi o terasă mare cu ferestre spre parc.

Însă după anul 1920 castelul Nako îşi schimbă funcţiile din cauza schimbării proprietarilor astfel încât în al Doilea Război Mondial a ajuns să fie locuit de către garda fascistă.

În timpul regimului comunist funcţiile castelului s-a schimbat iarăşi, castelul fiind internat al Şcolii Agricole şi abia din 1974 Castelul Nako găzduieşte Casa de Cultură a oraşului Sânnicolau Mare şi de asemenea Muzeul de Arheologie şi Istorie.

Brăzdat de timp şi totuşi intact în structura sa ce a rezistat amprentei timpului, castelul Nako are o importanţă istorică ce trebuie valorificată la potenţial maxim de toţi cei care apreciează cultura şi istoria neamului.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: