Obiective turistice Maramures

Mocanita Valea Vaserului

Mocanita

Manastirea Moisei

Manastire

Dupa unii cercetatori asezamantul ar data din secolul al XIV-lea, iar dupa altii din secolul al XVIIlea. Documentar manastirea este amintita in anul 1637.
Actuala biserica de lemn a fost sfiintita in anul 1672 de mitropolitul Sava Brancovici.
Alaturi de bisericuta de lemn se afla si o biserica din zid, construita in anul 1911 in stil neoclasic si care a fost renovata in anul 1911

Cascada Cailor

Cascada

Este situata in apropiere de statiunea turistica Borsa in Complex, in partea de NE a Muntilor Rodnei. Apa adunata dintr-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros, in mai multe trepte, rezultand o minunata cascada. Este accesibil din mai multe directii, dinspre Borsa-Complex cu telescaunul, sau pe jos, sau dinspre zonele mai inalte ale Muntilor Rodnei.

Cascada Macarlau

Cascada

Reprezinta o cascada mai grau accesibila dar in acelasi timp spectaculoasa, fiind situata pe traseul dinspre Valea Macarlau spre Varful Toroiaga

Muzeul Etnografic al Maramuresului

Muzeu

Isi deschide portile in 1926, la initiativa prof. Gheorghe Vornicu si a ASTREI. Aceasta colectie este insa pierduta, o data cu desfiintarea muzeului, datorita incorporarii Maramuresului Ungariei, in 1940.

Muzeul incepe sa fie reorganizat din 1954, de catre Francisc Nistor, care formeaza si colectia de baza a muzeului actual.

Prezenta colectie este definitivata si deschisa publicului in decembrie 1971. Are o structura de sali cu circuit deschis, impartit in ocupatii de baza primare: culesul din natura, vanatoarea, pescuitul, vanatoarea de albine („barcuitul”); si ocupatiile principale agro-pastoral, adaugandu-se lucul la padure („butinarutul”) si plutaritul.

orar: marti-duminica intre 9-18
Piata Libertatii, nr. 16, Sighetul

Manastirea Barsana

Manastire

Ceea ce fascineaza la Barsana, dincolo de duhul locului si de buna randuiala monahiceasca, este desavarsita unitate stilistica si simtul artistic fara gres care guverneaza intregul asezamant, pe linia unei traditii imbogatite prin evlavie creatoare, tocmai intr-o vreme cand prostul gust se intinde ca o pecingine.

Rezervația Izvorul Albastru al Izei

Rezervatie

Rezervatia Izvorul Albastru al Izei este considerat a fi zestrea Maramuresului avand peste 35 de arii protejate si 17 monumente declarate ale naturii. Din anul 1977 acest obiectiv turistic fiind declarat Rezervatie Mixta.

Muzeul Radacinilor

Muzeu

Muzeul radacinilor localizat in csa unui fost muncitor forestier si este situat in Pasul Prislop la granita dintre judetul Maramures si Bistrita.

Casa Muzeu Elefant

Muzeu

Ultima casa evreiasca traditionala din lemn, prezinta secvente din viata evreilor din oras.

Centrul Expozitional al Nobilimii Romane Maramuresene

Muzeu

Gazduieste documente unicat, diplome originale, privind istoria Maramuresului incepand din secolul al XIV-lea, de asemenea genealogii ale celor mai importante si vechi familii nobiliare ce descind direct din voievozi si cneji.