Ținutul Secuiesc

Ținutul Secuiesc(denumit în limba maghiară: Székelyföld, iar în germană este cunoscut sub numele de Szeklerland) reprezintă una din zonele istorice din România, situată în estul și sud-estul Transilvaniei, locuită în majoritate de secui.

În trecut această zonă a fost împărțită în mod tradițional în scaune (în maghiară székek, singular szék), de unde provine și numele de székely, tradus în română drept secui.

Ținutul Secuiesc cuprinde cea mai mare parte din județele Covasna și Harghita, precum și partea de mijloc din județul Mureș, câteva localități din județele Alba și Cluj (între Turda și Vîntu de Sus, aparținând în trecut de Scaunul Secuiesc al Arieșului), trei comune din județul Neamț (Bicaz-Chei, Bicazu Ardelean și Damuc) și o comună din județul Bacău (Ghimeș-Făget), înglobate cu ocazia reformei administrative din 1968 acestora din urmă județe.

Ținutul Secuiesc nu are niciun statut administrativ, deși există o mișcare pentru a crea o regiune autonomă secuiască în această regiune.

Totuși, cel mai important oraș al Ținutului Secuiesc este Târgu Mureș, un oraș încântător cu multe atracții turistice.

Scaunele secuiești, existente până la reforma administrativă a Regatului Ungariei din 1876, sunt următoarele:

- Scaunul Odorhei având în componență scaunele filiale Brăduț și Cristur
- Scaunul Ciuc cu scaunele filiale Giurgeu și Casin
- Trei Scaune ce include scaunele Sepsi, cu scaunul filial Miclaus, Kezdi și Orbai
- Scaunul Mureș
- Scaunul Arieș

În enumărarea de mai jos se află localitățile care se regăsesc pe teritoriul fostelor scaune secuiești desființate de autoritățile maghiare în anul 1876:

- Baraolt
- Băile Tușnad
- Borsec
- Covasna
- Cristuru Secuiesc
- Gheorgheni
- Întorsura Buzului
- Miercurea Ciuc
- Miercurea Nirajului
- Odorheiu Secuiesc
- Sfântu Gheorghe
- Târgu Mureș
- Târgu Secuiesc
- Sângeorgiu de Pădure
- Sovata
- Ungheni, Mureș

Regiunea Ținutului Secuiesc este o zonă importantă pentru istoria poporului român, cu toate că în acestă regiune disputele teritoriale politice se țin lanț, parcă creând o discordanță între frumoasele și impunătoarele monumente istorice și lupta pentru supremație ce se dă în acestă regiune locuită preponderent de secui.