Turism
RomaniaBihorPietroasaRezervatie → Rezervatia Lumea Pierduta

Rezervatia Lumea Pierduta - Pietroasa

Lumea Pierdută este o rezervaţie ascunsă între păduri, cu galerii subterane, o lume în care se poate pătrunde prin doline acoperite de vegetaţie în galerii subterane, cele mai mari doline din întreg patrimoniul românesc făcând intrarea în acest loc neaşteptat de frumos.

Rezervaţia Lumea Pierdută se găseşte în munţii Apuseni şi se prezintă sub forma unui platou carstic împânzit de păduri mărginit de valea Seacă, Izbucul Ursului si culmea sudica a Vârfului Gârdişoara.

Rezervaţia Lumea Pierdută numită astfel din cauza sălbăticiei sale trecute ascunde în subteran o reţea de galerii active, mascate de doline acoperite de vegetaţie. Două doline sunt porţi de intrare în subteran prin avene ce au verticale spectaculoase, cotate drept cele mai mari din patrimoniul carstic românesc.

Reţeaua de apă subterană drenează apa din Pârâul Sec care parcurge formând un traseu subteran de 2700 de metri şi iese la suprafata prin izbucul Izvorul Rece care se găseşte lângă Pârâul Ursului.

Aceste două văi din cauză că au izvoarele apropiate se unesc în aval şi delimitează un platou oarecum izolat faţa de cele din jur.

O lume pierdută, o rezervaţie ce ascunde uimitoare galerii subterane, dar şi un peinsaj aparte, departe de zgomotul citadin ceea ce face din rezervaţia Lumea Pierdută un loc de refugiu şi escapadă în inima naturii.

Link-uri utile recomandate de utilizatori:

Propune si tu un link util: